Europsko Gorko Svijetlo Pivo – Pale Bitter European Beer

Category: Pivski stilovi

U ovoj kategoriji opisana su svijetla piva njemačkog porijekla ujednačenog ili gorkog balansa s blagim do umjereno snažnim hmeljnim karakterom za koji su zaslužne klasične njemačke sorte hmelja. U načelu fermentiraju na niskim temperaturama i odležavaju na hladnom kako bi dobila uglađeni profil. Dobrog su stupnja prevrelosti kao i većina njemačkih piva.

5A. Njemački Leichtbier

Ukupan dojam: Svijetli njemački lager visokog stupnja prevrelosti i laganijeg tijela s nižim postotkom alkohola i manjim udjelom kalorija od piva normalne jačine. Zanimljivo je za piti zbog umjerene gorčine i primjetljivog okusa slada i hmelja.

Aroma: Slaba do srednje izražena aroma hmelja pikantnog, biljnog ili cvjetnog karaktera. Slaba do srednje slaba žitno-slatka aroma slada s blagim mirisom krekera. Čisti profil fermentacije.

Izgled: Od boje slame do svijetlo zlatne boje. Kristalno bistro. Umjerena bijela pjena prosječne do ispodprosječne postojanosti.

Okus: Slab do srednje izražen žitno-slatki okus slada u početku. Srednje izražena hmeljna gorčina. Slab do srednje izražen okus hmelja pikantne, biljne ili cvjetne kvalitete. Karakter čiste fermentacije i propisnog odležavanja na hladnom. Suhog je završnog okusa te blago sladnog i hmeljnog naknadnog okusa.

Punoća: Laganog do vrlo laganog tijela. Srednje do jako karbonizirano. Uglađenog je dojma i dobrog je stupnja prevrelosti.

Komentari: Oglašava ga se prvenstveno kao dijetno pivo s manjim udjelom ugljikohidrata, alkohola i kalorija. Leichtbier se izgovara ''lajštbir''. Također ga se naziva i dijetnim Pilsom ili dijetnim Hellesom. Prema gustoći, ovaj stil spada u schankbier klasu piva. Postoje različite varijacije u Leicht klasi, od Weissbier ili Kölsch piva do Altbiera, a kao takva, trebala bi se prijaviti u kategoriju Piva miješanog stila.

Povijest: Tradicionalne verzije bile su namijenjene fizičkim radnicima, ali se zato moderne verzije baziraju više na popularnom američkom pivu iste jačine.

Karakteristični sastojci: Slični sastojci koriste se za proizvodnju njemačkog Pilsa ili Hellesa, dakle radi se o kontinentalnom pils sladu, njemačkom lager kvascu i plemenitom hmelju.

Usporedba stila: Djeluje kao slabiji i ne toliko agresivan njemački Pils ili Helles laganijeg tijela.

Bitna statistika:
OG: 1.026 – 1.034
IBU: 15 – 28
FG: 1.006 – 1.010
SRM: 2 – 5
ABV: 2.4 – 3.6 %

Komercijalni primjeri: Beck's Light, Bitburger Light, Mahr's Leicht, Paulaner Münchner Hell Leicht, Paulaner Premium Leicht

5B. Kölsch

Ukupan dojam: Čisto, svježe, nježno balansirano pivo koje obično ima vrlo suptilan voćni i hmeljni karakter. Ublaženi sladni profil dovodi do ugodnog i osvježavajućeg završnog okusa dobrog stupnja prevrelosti. Svježina čini veliku razliku kod ovog piva čiji nježni karakter može brzo izblijediti. Karakterizira ga kristalna bistrina.

Aroma: Slaba do vrlo slaba aroma slada žitno-slatkog karaktera. Prihvatljiva je ugodna, suptilna voćna aroma kao produkt fermentacije (aroma jabuke, višnje ili kruške), ali nije uvijek prisutna. Moguća je slaba aroma cvjetnog, pikantnog ili biljnog hmelja koja je prihvatljiva za ovaj stil. Neki kvasci mogu proizvesti vrlo blagi vinski ili sumporni karakter (ova karakteristika je također dopuštena, nije neprihvatljiva).

Izgled: Od vrlo blijede zlatne boje do svijetlo zlatne boje. Vrlo bistro (autentične verzije su filtrirane do kristalne bistrine). Nježne bijele pjene koja obično ne traje dugo.

Okus: Mekan, zaokružen okus uključuje nježan balans mekanog slada dobrog stupnja prevrelosti, gotovo neprimjetne voćne slatkoće od fermentacije i srednje slabe do srednje izražene gorčine s nježnom suhoćom i blagim peckanjem na jeziku u završnom okusu (nema grubi naknadni okus). Slad je obično žitno-sladak te može imati vrlo lagane krušne ili medne kvalitete. Okus hmelja varira od slabog do umjereno snažnog; većinom je srednje slab do srednje izražen te ima cvjetni, pikantni ili biljni karakter. Može djelovati sladno-slatko na prvu, ali to nije nužno za stil. Nema primjetljivu ne prevrelu slatkoću. Može imati blagu vinsku, mineralnu ili sumpornu notu koja naglašava suhoću i balansira okus. Rijetko ima i blagi okus pšenice koji je također prihvatljiv za stil. Izuzev navedenog, pivo je vrlo čistog okusa.

Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela (većina primjera ima srednje lagano tijelo). Srednje do srednje jako karbonizirano. Uglađeno je i u načelu svježe s dobrim stupnjem prevrelosti.

Komentari: U njemačkoj se proizvodi kao pivo gornjeg vrenja koje zatim odležava na hladnom. Svaka pivovara u Kölnu proizvodi pivo različitog karaktera i svaka interpretira Kölsch konvenciju na nešto drugačiji način, stoga treba dopustiti određene varijacije unutar stila prilikom suđenja. Suše verzije mogu djelovati hmeljnije ili gorče no što to sugerira razina IBU-a. Zbog svog nježnog profila, Kölsch ima relativno kratak rok trajanja; stariji primjerci i izvezena piva mogu poprimiti neželjene okuse zbog oksidacije. Poslužuje se u visokim, uskim čašama od 2dl koje se nazivaju Stange.

Povijest: U Kölnu se tradicija proizvodnje piva gornjeg vrenja održava još od srednjeg vijeka, ali se pivo kakvo je Kölsch danas razvilo krajem 19. stoljeća kako bi se nadmetalo sa svijetlim lagerima donjeg vrenja koji su počeli preuzimati tržište. Kölsch je naziv zaštićen Kölsch Konvencijom (1986) i ograničen je na dvadesetak pivovara u i oko Kölna. Konvencija je pivo definirala kao ''lagano, čisto, puno pivo gornjeg vrenja (Vollbier), visokog stupnja prevrelosti i naglašene hmeljnog profila''.

Karakteristični sastojci: Tradicionalni njemački hmeljevi (Hallertau, Tettnang, Spalt ili Hernsbrucker). Njemački Pils ili svijetli slad. Ale kvasac čistog profila koji može postići dobar stupanj prevrelosti. Smije se koristiti do 20% pšenice, ali takvi slučajevi su rijetki kod autentičnih verzija. Trenutna komercijalna praksa je fermentacija na višim temperaturama, kratko odležavanje na hladnom i posluživanje piva dok je još mlado.

Usporedba stila: Neiskusnom nepcu lako se može desiti da ga zamijeni za cream ale donekle suptilan Pils.

Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.050
IBU: 18 – 30
FG: 1.007 – 1.011
SRM: 3.5 – 5
ABV: 4.4 – 5.2 %

Komercijalni primjeri: Früh Kölsch, Gaffel Kölsch, Mühlen Kölsch, Reissdorf Kölsch, Sion Kölsch, Sünner Kölsch

5C. Njemački Helles Exportbier

Ukupan dojam: Svijetli, balansirani, uglađeni njemački lager koji je nešto jači od prosječnog piva te ima umjereno tijelo i blagi, aromatični hmeljni i sladni karakter.

Aroma: Slaba do srednje izražena aroma hmelja koji obično ima cvjetni, pikantni ili biljni karakter. Umjerena žitno-slatka aroma slada. Čisti profil fermentacije. Dopuštena je blaga sumporna nota u početku koja s vremenom nestaje, kao i slaba pozadinska nota DMS-a.

Izgled: Od svijetlo zlatne do duboke zlatne boje. Bistro. Postojane bijele pjene.

Okus: Okusom ne dominira niti žitno-slatki slad niti cvjetni, pikantni ili biljni hmelj već su u dobrom balansu uz mrvicu sladne slatkoće što dovodi do uglađenog, a opet osvježavajućeg piva. Balans se proteže kroz završni okus, a hmeljna gorčina se zadržava u naknadnom okusu (iako neki primjeri mogu imati blago slatki završetak). Karakter čiste fermentacije. Može se primijetiti ponešto mineralnog karaktera od vode specifičnog profila iako obično nema preizraženi okus minerala.

Punoća: Srednjeg tijela, srednje karbonizirano. Uglađeno, ali osvježavajuće. Komentari: Ponekad se naziva i Dortmunder ili Dortmunder Export. Proizvodi se s nešto višom početnom gustoćom od ostalih light lagera te ima postojano sladno tijelo i sladni profil koji nadopunjuje sulfatima naglašenu hmeljnu gorčinu. Izraz ''Export'' označava jakosnu kategoriju piva u njemačkoj pivarskoj tradiciji i ne veže se strogo uz ''Dortmunder'' stil. Pivo iz ostalih gradova ili regija također se može proizvesti u Export jačini i tako označiti (iako nije nužno namijenjeno izvozu).

Povijest: Dortmunder stil je proizišao iz dortmundske industrijske regije 70-tih godina 19. stoljeća kao odgovor na svijetle pilsnere i postao je vrlo popularan nakon 2. svjetskog rata, ali se potražnja za njim smanjila 70-tih godina. Ostala piva Export klase razvijala su se neovisno o njemu i obično se radilo nešto jačim verzijama već postojećih piva. Moderne njemačke verzije ovog stila obično imaju gustoću od 12-13 °P.

Karakteristični sastojci: Voda bogata mineralima s visokim udjelom sulfata, karbonata i klorida, njemački ili češki plemeniti hmelj, Pilsner slad i njemački lager kvasac. Novije komercijalne verzije mogu sadržavati aditive ili hmeljni ekstrakt.

Usporedba stila: Sadrži manje hmelja za aromu od Pilsa, ali ima više tijela. Gorči je od Hellesa.

Bitna statistika:
OG: 1.048 – 1.056
IBU: 20 – 30
FG: 1.010 – 1.015
SRM: 4 – 7
ABV: 4.8 – 6.0 %

Komercijalni primjeri: DAB Original, Dortmunder Kronen, Dortmunder Union Export, Flensburger Gold, Gordon Biersch Golden Export, Great Lakes Dortmunder Gold

5D. Njemački Pils

Ukupan dojam: Njemačko zlatno pivo donjeg vrenja, laganijeg tijela i visokog stupnja prevrelosti kojeg karakterizira izvrsna postojanost pjene i elegantna, cvjetna aroma hmelja. Kao svježe, čisto, i osvježavajuće pivo, njemački Pils demonstrira najbolju kvalitetu njemačkog slada i hmelja.

Aroma: Umjereno slaba do slaba aroma bogatog žitno-slatkog slada (koji često ima blage kvalitete meda i lagano prepečenog krekera) i karakteristična aroma cvjetnog, pikantnog ili biljnog hmelja. Čisti profil fermentacije. Ponekad može imati vrlo blagu sumpornu notu koja nastaje zbog profila vode i kvasca. Hmeljni profil je umjereno slab do umjereno snažan, ali ne bi smio u potpunosti nadvladati aromu slada. Jednodimenzionalni primjeri su inferiorni naspram kompleksnijih kvaliteta primjera kod kojih se osjete svi sastojci. Može imati vrlo slabu pozadinsku notu DMS-a.

Izgled: Od boje slame do svijetlo zlatne boje, kristalno bistro do vrlo bistro s kremastom, dugotrajnom bijelom pjenom.

Okus: Srednje izražena do snažna hmeljna gorčina dominira okusom i zadržava se u naknadnom okusu. Umjeren do umjereno slab karakter žitno slatkog slada podupire hmeljnu gorčinu. Slab do snažan cvjetni, pikantni ili biljni okus hmelja. Čisti profil fermentacije. Suh do srednje suh, svježi završni okus dobrog stupnja prevrelosti s gorkim naknadnim okusom i laganim okusom slada. Primjeri za koje se koristi voda s visokim udjelom sulfata često imaju slabi sumporni okus koji naglašava suhoću i produžuje završni okus, što je prihvatljivo, ali nije nužno za stil. Neke verzije imaju mekani završetak s više okusa slada, ali još uvijek primjetljivom gorčinom i okusom hmelja te balansom na strani gorčine.

Punoća: Srednje laganog tijela. Srednje do jako karbonizirano.

Komentari: Moderni primjeri Pilsa svjetlije su boje, sušeg završnog okusa i snažnije gorčine ako ih se prati od juga prema sjeveru Njemačke, što odražava veći udio sulfata u vodi. Bavarski Pils obično ima nešto mekšu gorčinu, više okusa slada i izraženiji karakter hmelja za aromu, ali opet sadrži dovoljno hmelja i dovoljno je svježeg završnog okusa da bi ga se moglo razlikovati od Hellesa. U Njemačkoj je uobičajeno korištenje naziva ''Pils'' umjesto ''Pilsner'' kako bi ga se razlikovalo od češkog stila, a neki kažu kako je to ujedno iskaz poštovanja prema češkom originalu.

Povijest: Ovaj stil nastao je prilagodbom češkog pilsnera pivarskim uvjetima u Njemačkoj, što se posebice odnosi na vodu bogatiju mineralima te na domaće sorte hmelja. Prvi put je proizveden početkom 70-tih godina 19. stoljeća u Njemačkoj. Populariziran je nakon 2. svjetskog rata od kada su njemačke škole pivarstva počele naglašavati upotrebu modernih tehnika. Zajedno sa sestrinskim stilom, češkim pilsnerom, preteča je najzastupljenijih pivskih stilova današnjice. Prosječna razina IBU-a najcjenjenijih komercijalnih primjera s vremenom se smanjila.

Karakteristični sastojci: Kontinentalni Pilsner slad, njemačke sorte hmelja (posebice plemenite sorte poput Hallertauera, Tettnangera i Splata za okus i aromu; Saaz se rjeđe koristi), njemački lager kvasac.

Usporedba stila: Laganijeg je tijela, svjetlije boje, suši je, svježiji te ima viši stupanj prevrelosti od češkog svijetlog premium lagera. Ima više hmeljnog karaktera, okusa slada i gorčine od međunarodnih svijetlih lagera. Također, ima više hmeljnog karaktera i gorčine te suši i svježiji završni okus od minhenskog Hellesa. Helles ima više okusa slada koji je po karakteru identičan karakteru Pilsa.

Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.050
IBU: 22 – 40
FG: 1.008 – 1.013
SRM: 2 – 5
ABV: 4.4 – 5.2 %

Komercijalni primjeri: König Pilsener, Left Hand Polestar Pils,Paulaner Premium Pils, Schönramer Pils, Stoudt Pils, Tröegs Sunshine Pils, Trumer Pils