jerko.kramaric@gmail.com2024-01-29T18:00:50+01:00
Ova kategorija sadrži njemačke vollbier lagere čija je boja tamnija od jantarno-smeđe.
8A. Minhenski Dunkel
Ukupan dojam: Karakterizira ga dubina, bogatstvo i kompleksnost tipična za tamniji Munich slad kojeg prate produkti Maillardove reakcije. Ima duboke arome i okuse kruha, prepečenca, a svježi primjeri često sadrže i okuse koji podsjećaju na čokoladu. Ne smije biti grubo, prženo ili trpko. Iako je balans je izrazito na strani slada, ovo pivo mora biti vrlo pitko.
Aroma: Bogata, elegantna, duboka slatkoća slada koja obično podsjeća na krušnu koru (često i na prepečenu krušnu koru). Prihvatljive su i natruhe čokolade, orašastog voća i/ili karamele, dok svježi primjeri tradicionalnih verzija često imaju snažniju aromu čokolade. Čisti profil fermentacije. Prihvatljiva je vrlo blaga aroma pikantnog, cvjetnog ili biljnog hmelja.
Izgled: Od duboke bakrene do tamno smeđe boje, često s crvenkastom nijansom. Kremaste, blago do srednje preplanule pjene. Obično je bistro, premda postoje i mutnije nefiltrirane verzije.
Okus: Dominira mekani, bogati i kompleksni okus tamnijeg Munich slada, obično s tonovima koji podsjećaju na krušnu koru, ali bez zagorenih, grubih okusa prepečenog žita. Okus može biti umjereno sladan, ali ne bi smio biti pretjeran ili prezasićen. Mogu biti prisutni i blagi okusi karamele, prepečenca ili orašastog voća. Vrlo svježi primjeri često imaju ugodan sladno-čokoladni karakter koji ne smije djelovati zagoreno ili slatko. Zagoreni ili gorki okusi prženog slada su neprikladni, kao i naglašeni karamelni okusi karamelnog/kristalnog slada. Hmeljna gorčina je umjereno slaba, ali primjetljiva dok je balans izrazito na strani slada. Okus hmelja varira od slabog do toga da se uopće ne osjeti, a kada se može primijetiti trebao bi odražavati cvjetne, pikantne ili biljne sorte njemačkog hmelja. Naknadni okus je sladan, premda hmeljna gorčina može više doći do izražaja u srednje suhom završnom okusu. Čisti profil fermentacije i čisti karakter kakav se očekuje od lagera.
Punoća: Srednjeg do srednje punog tijela i mekanog dojma obogaćenog dekstrinima. Međutim, pivo nije prezasićeno ili teško za piti. Umjereno je karbonizirano. Kontinentalni slad Munich tipa trebao bi stvoriti bogat dojam, ali bez grube ili napadne trpkoće.
Komentari: Nefiltrirane njemačke verzije mogu imati okus poput tekućeg kruha s kvasnim, zemljastim, bogatim okusom kakav se ne može naći u izvoznim filtriranim primjerima.
Povijest: Ovo je klasični smeđi lager iz Minhena koji se razvio kao tamnije, naglašeno sladno pivo u usporedbi s ostalim lagerima te regije. Iako je nastao u Munchenu, stil je postao popularan u čitavoj Bavarskoj (posebno u Frankoniji). Frankonijske verzije su često tamnije i gorče.
Karakteristični sastojci: Tradicionalno se proizvodi od njemačkog Munich slada (100%-tnog udjela u nekim slučajevima) dok ostatak čini njemački Pilsner slad. Male količine karamelnog/kristalnog slada mogu dodati dekstrine i boju, ali ne smiju rezultirati pretjeranom zaostalom slatkoćom. Blagi dodatak prženog slada (poput Carafe ili čokoladnog slada) može se koristiti za poboljšanje boje, ali ne bi smio proizvesti intenzivne okuse. Obavezno se koriste tradicionalne sorte njemačkog hmelja i njemački lager kvasci. Voda umjerenih karbonata. Često se koristi dekokcija (čak i trostruka) kako bi se naglasili okusi slada i stvorila dubina boje.
Usporedba stila: Nema toliko intenzivan sladni profil poput Bocka (pa se stoga lakše konzumira u većim količinama). Nedostaju mu snažniji prženi okusi (a često i hmeljna gorčina) kakve ima Schwarzbier. Bogatije je te više orijentirano na slad, a manje na hmelj od češkog tamnog lagera.
Bitna statistika:
OG: 1.048 – 1.056
IBU: 18 – 28
FG: 1.010 – 1.016
SRM: 14 – 28
ABV: 4.5 – 5.6 %
Komercijalni primjeri: Ayinger Altbairisch Dunkel, Chuckanut Dunkel Lager, Ettaler Kloster Dunkel, Hacker-Pschorr Alt Munich Dark, Weltenburger Kloster Barock-Dunkel
8B. Schwarzbier
Ukupan dojam: Tamni njemački lager koji balansira pržene, a opet uglađene okuse slada s umjerenom hmeljnom gorčinom. Laganije tijelo, suhoća te izostanak grubog, zagorenog ili teškog naknadnog okusa čine ovo pivo prilično pitkim.
Aroma: Slaba do umjerena aroma slada. Često se može osjetiti slaba, ali aromatična sladna slatkoća u mirisu i/ili naznake prženog slada. Slad može varirati od čistog i neutralnog do umjereno bogatog i krušnog mirisa te može imati naznake tamne karamele. Karakter prženog slada može donekle podsjećati na tamnu čokoladu ili kavu, ali ne smije imati zagorenu aromu. Moguća je slaba pikantna, cvjetna ili biljna aroma hmelja. Ima čisti karakter kakav se očekuje od lager kvasca, iako može imati blagu sumpornu aromu.
Izgled: Od srednje do vrlo tamne smeđe boje, često s dubokom crvenkastom nijansom. Gotovo nikada nije potpuno crno. Vrlo je bistro. Velika, dugotrajna, preplanula pjena.
Okus: Blag do umjeren okus slada, koji može varirati od čistog, neutralnog karaktera do umjereno bogatog, krušno-slatke kvalitete. Lagani do umjereni okusi prženog slada mogu doprinijeti gorko-čokoladnom dojmu koji traje u završnom okusu, ali ne smiju biti zagoreni. Srednje slaba do srednje izražena gorčina koja može potrajati u završnom okusu. Lagan do umjeren pikantni, cvjetni ili biljni okus hmelja. Ima čisti karakter kakav se očekuje od lagera. Naknadni okus se obično polako isušuje i zadržava u ustima, a sadrži hmeljnu gorčinu i nadopunjujući, ali suptilni prženi karakter u pozadini. Prihvatljivo je ponešto zaostale slatkoće, ali ona nije nužna za stil.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Umjereno do umjereno jako karbonizirano. Uglađeno. Nema grubih okusa ili trpkoću unatoč korištenju tamnog, prženog slada.
Komentari: Ime mu na njemačkom doslovno znači ''crno pivo''. Iako ga se ponekad naziva ''crni Pils'' rijetko je toliko tamne boje ili toliko gorak kao Pils; stoga ne očekujte snažne pržene okuse kao kod portera.
Povijest: Ovaj stil je regionalni specijalitet iz Thuringena, Saksonije i Frankonije u Njemačkoj. Iako mu je povijest pomalo nedorečena, sumnja se da je u početku rađeno kao pivo gornjeg vrenja. Popularnost mu je počela rasti nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke. Poslužio je kao inspiracija za crne lagere kakvi se proizvode u Japanu.
Karakteristični sastojci: Njemački Munich i Pilsner slad čine bazu, a nadopunjuju ih male količine prženog slada (poput Carafe) za tamnu boju i suptilne pržene okuse. Oljušteni prženi slad daje nezagorene pržene okuse. Tradicionalno se koriste njemačke sorte hmelje i čisti njemački lager kvasac.
Usporedba stila: U usporedbi s minhenskim Dunkelom, obično je tamnije boje, suši je, lakšeg je tijela te ima primjetljiv (ali ne i snažan) okus prženog slada koji balansira sladnu bazu. Ne bi smio imati okus američkog portera u kojem je korišten lager kvasac. Suši je te ima manje sladnog i hmeljnog karaktera od češkog tamnog lagera.
Bitna statistika:
OG: 1.046 – 1.052
IBU: 20 – 30
FG: 1.010 – 1.016
SRM: 17 – 30
ABV: 4.4 – 5.4%
Komercijalni primjeri: Devils Backbone Schwartz Bier, Einbecker Schwarzbier, Eisenbahn Dunkel, Köstritzer Schwarzbier, Mönchshof Schwarzbier, Neuzeller Original Badebier