Nakon završetka pivske škole, polaznici će biti bogatiji za sveobuhvatno znanje o pivu i pivskim stilovima koje će im omogućiti dublje razumijevanje i uživanje u pivu.
Povijest piva i proces proizvodnje
Polaznici će se upoznati s razvojem piva kroz povijest te procesima proizvodnje od pripreme sirovina do gotovog proizvoda.
Pivski stilovi
Polaznici će se upoznati sa širokim spektrom pivskih stilova, karakterističnim sastojcima koji definiraju svaki stil, uključujući arome hmelja, slada, estere i fenole kvasca, profile vode i fermentacije, specifične sastojke ili začine. Naučiti će što je to balans u pivu, struktura piva i usporedba sa stilom piva koje će upoznati na komercijalnim primjerima navedenih stilova.
Okusi u pivu
Polaznici će naučiti prepoznati i razumjeti željene okuse u pivu, ovisno o stilu, ali i kako identificirati neželjene okuse koji mogu ukazivati na probleme u procesu proizvodnje, kroz senzorni trening neželjenih okusa u pivu, te kako ih izbjeći. Neki od neželjenih okusa koje prolazimo su; Acetaldehid, DMS, Diacetil, Etil acetat, Polifenoli, Oksidacija...
Tehnika kušanja i opisivanje piva
Polaznici će naučiti kako pravilno kušati pivo te će biti sposobni opisati njegove karakteristike na stručan način, uključujući ocjenjivanje izgleda, arome, okusa, punoće i ukupnog dojma piva.