Pivska Školica

Kome je namijenjena pivska školica?

Školica je namjenjena svima koji žele proširiti svoje znanje o pivu i pivskim stilovima, kao i o neželjenim okusima koji se mogu pojaviti u pivu. Također je namijenjena onima koji žele steći kvalifikaciju za pivske suce po BJCP pravilima te sudjelovati u suđenju piva na Hrvatskom Homebrew Prvenstvu i drugim sličnim natjecanjima.

Trajanje školice

5 dana

Datumi

Proljeće 2025.

Lokacija

Objaviti će se naknadno

Cijena

90€ (za članove udruge 80€)

Trajanje predavanja

U prosjeku svako predavanje traje 4h

Broj polaznika

20

Degustacija piva

U prosjeku 6 piva po danu.

Očekivanja

Nakon završetka pivske škole, polaznici će biti bogatiji za sveobuhvatno znanje o pivu i pivskim stilovima koje će im omogućiti dublje razumijevanje i uživanje u pivu.

Povijest piva i proces proizvodnje
Polaznici će se upoznati s razvojem piva kroz povijest te procesima proizvodnje od pripreme sirovina do gotovog proizvoda.

Pivski stilovi
Polaznici će se upoznati sa širokim spektrom pivskih stilova, karakterističnim sastojcima koji definiraju svaki stil, uključujući arome hmelja, slada, estere i fenole kvasca, profile vode i fermentacije, specifične sastojke ili začine. Naučiti će što je to balans u pivu, struktura piva i usporedba sa stilom piva koje će upoznati na komercijalnim primjerima navedenih stilova.

Okusi u pivu
Polaznici će naučiti prepoznati i razumjeti željene okuse u pivu, ovisno o stilu, ali i kako identificirati neželjene okuse koji mogu ukazivati na probleme u procesu proizvodnje, kroz senzorni trening neželjenih okusa u pivu, te kako ih izbjeći. Neki od neželjenih okusa koje prolazimo su; Acetaldehid, DMS, Diacetil, Etil acetat, Polifenoli, Oksidacija...

Tehnika kušanja i opisivanje piva
Polaznici će naučiti kako pravilno kušati pivo te će biti sposobni opisati njegove karakteristike na stručan način, uključujući ocjenjivanje izgleda, arome, okusa, punoće i ukupnog dojma piva.

Predbilježbe za Pivsku Školicu

Partneri Pivske Školice