jerko.kramaric@gmail.com2024-01-29T18:06:34+01:00
Ova kategorija sadrži tamna i svijetla njemačka pšenična piva vollbier i starbier jačine koja nemaju kiseli profil.
10A. Weissbier
Ukupan dojam: Svijetlo, osvježavajuće njemačko pšenično pivo, jake karbonizacije, suhog završnog okusa, paperjastog dojma u ustima i specifičnog profila po banani i klinčićima karakterističnog za ovaj tip kvasca.
Aroma: Umjereni do snažni fenoli (obično arome klinčića) i voćni esteri (obično arome banane). Balans i intenzitet fenola i estera može varirati, ali kod najboljih primjera su prilično balansirani i dosta istaknuti. Karakter hmelja je slab ili se uopće ne osjeti. Može se osjetiti blaga do umjerena aroma pšenice (koja može podsjetiti na kruh ili žitarice), ali ostale karakteristike slada se ne bi smjele osjetiti. Moguće su, ali i prihvatljive, arome koje sadrže blagi do umjereni karakter vanilije i/ili neznatni miris žvakaće gume. Niti jedna od mogućih navedenih karakteristika ne bi smjela biti snažna ili dominirati, ali često mogu stvoriti dodatnu kompleksnost i balans.
Izgled: Od svijetle boje slame do zlatne boje. Karakteristična je vrlo gusta, kremasta, dugotrajna bijela pjena. Visoki udio proteina u pšenici narušava bistrinu ovog nefiltriranog piva, iako mutnoća donekle varira.
Okus: Slab do umjereno snažan okus banane i klinčića. Balans i intenzitet fenola i estera može varirati, ali kod najboljih primjera su prilično balansirani i dosta istaknuti. Moguć je vrlo blag do umjeren karakter vanilije i/ili neznatne note žvakaće gume koje mogu naglasiti okus banane, slatkoću i zaokruženost, ali nijedna od navedenih karakteristika, ako je prisutna, ne bi smjela dominirati. Mekani, donekle krušni ili žitni okus pšenice nadopunjuje pivo, kao i pomalo žitno-slatki karakter slada. Okus hmelja je vrlo slab ili se ne osjeti, dok je hmeljna gorčina vrlo slaba do umjereno slaba. Zaokruženo, bogato okusima te relativno suhog završnog okusa. Za dojam slatkoće više je zaslužan izostanak hmeljne gorčine nego zaostala slatkoća. Sladak ili težak završni okus znatno bi umanjio pitkost ovog piva.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Nikada nije teško za piti. Kvasac u suspenziji može pojačati percepciju tijela. Tekstura pšenice ostavlja dojam paperjaste, kremaste punoće koja se može razviti u lagani, pjenasti završni okus potpomognut jakom do vrlo jakom karbonizacijom. Uvijek je pjenušavo.
Komentari: Radi se osvježavajućem pivu koje brzo sazrijeva, blago je hmeljeno te ima jedinstveni kvasni karakter banane i klinčića. Najčešće ne podnosi vrijeme na najbolji način, pa ga je najbolje piti dok je mlado i svježe. Nefiltrirane verzije (''mit hefe'') poslužuju se s kvascem u suspenziji dok su krystal verzije filtrirane te imaju izvrsnu bistrinu. Karakter Krystal weizena u načelu ima više voćnih aroma i okusa te manje fenola od weissbiera s kvascem. Također ga se naziva i hefeweizen.
Povijest: Iako Bavarska ima tradiciju proizvodnje pšeničnog piva dugu nekoliko stotina godina, nekoć je proizvodnja ovog stila bila rezervirana isključivo za bavarsko plemstvo koje je nad njim držalo monopol. Proizvodnju modernog weissbiera započeo je Schneider 1872. godine. Međutim, svijetli weissbier postao je popularan tek nakon 60- tih godina prošlog stoljeća. Prilično je popularan i danas, posebice u južnoj Njemačkoj.
Karakteristični sastojci: Prema njemačkoj pivarskoj tradiciji, najmanje 50% sladnog sastava mora sačinjavati pšenični slad, iako ga neke verzije koriste i do 70%; dok ostatak obično sačinjava Pilsner slad. Tradicionalno se koristi dekokcija, iako moderni pivari ne slijede takvu praksu. Weizen ale kvasac proizvodi tipičan pikantni i voćni karakter, međutim fermentacija na visokim temperaturama može utjecati na balans i uzrokovati neželjene okuse.
Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.052
IBU: 8 – 15
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 2 – 6
ABV: 4.3 – 5.6%
Komercijalni primjeri: Ayinger Bräu Weisse, Hacker-Pschorr Weisse, Paulaner Hefe-Weizen Naturtrüb, Schneider Weisse Unser Original, Weihenstephaner Hefeweissbier
10B. Dunkles Weissbier
Ukupan dojam: Umjereno tamno njemačko pšenično pivo s kvasnim karakterom po banani i klinčićima kojeg podržavaju okusi prepečenog kruha ili karamelnog slada. Jako je karbonizirano i osvježavajuće, ima kremastu, paperjastu teksturu i lagani završni okus koji potiče na konzumaciju.
Aroma: Umjereni fenoli (obično arome klinčića) i voćni esteri (obično arome banane). Balans i intenzitet fenola i estera može varirati, ali kod najboljih primjera su prilično balansirani. Moguć je slab do umjeren karakter vanilije i/ili neznatne note žvakaće gume, ali te arome ne smiju dominirati. Aroma hmelja je slaba ili je nema, a ako se osjeti može biti blago cvjetna, pikantna ili biljna. Može se osjetiti blaga do umjerena aroma pšenice (koja može podsjetiti na kruh, tijesto ili žitarice) i često je popraćena aromom karamele, krušne kore ili bogatijom aromom slada. Aroma slada može donekle ublažiti fenole i estere.
Izgled: Od svijetlo bakrene do smeđe boje mahagonija. Karakteristična je vrlo gusta, kremasta, dugotrajna bjelkasta pjena. Visoki udio proteina u pšenici narušava bistrinu ovog tradicionalno nefiltriranog piva, iako mutnoća donekle varira. Kvasni talog u suspenziji također doprinosi mutnoći.
Okus: Slab do umjereno snažan okus banane i klinčića. Balans i intenzitet fenola i estera može varirati, ali kod najboljih primjera su razumno balansirani i prilično istaknuti. Moguć je vrlo blag do umjeren karakter vanilije i/ili slabe note žvakaće gume koje mogu naglasiti okus banane, slatkoću i zaokruženost, ali ni jedna od navedenih karakteristika, ako je prisutna, ne bi smjela dominirati. Mekani, donekle krušni ili žitni okus pšenice (koji može podsjetiti i na tijesto) nadopunjuje pivo, kao i bogatiji okus karamele, prepečenca ili krušne kore. Bogati okus slada može biti slab do srednje snažan i podržava karakter kvasca. Karakter prženog slada je neprikladan. Okus pikantnog, biljnog ili cvjetnog hmelja je vrlo slab ili ga nema, a hmeljna gorčina je vrlo slaba do slaba. Zaokruženo, bogato okusima, često donekle sladnog dojma s relativno suhim završnim okusom.
Punoća: Srednje laganog do srednje punog tijela. Tekstura pšenice i kvasac u suspenziji ostavljaju dojam paperjaste, kremaste punoće koja se može razviti u laganiji završni okus potpomognut umjerenom do jakom karbonizacijom. Pjenušavo.
Komentari: Korištenje Munich i/ili Vienna slada daje ovom stilu duboki, bogati karakter ječmenog slada kakav se ne nalazi u weissbieru. Također ga se naziva i dunkelweizen.
Povijest: Iako Bavarska ima tradiciju proizvodnje pšeničnog piva dugu nekoliko stotina godina, proizvodnja ovog stila bila rezervirana isključivo za bavarsko plemstvo sve do kraja 18. stoljeća. Staromodno bavarsko pšenično pivo često je bilo tamne boje, kao i većina piva tog vremena. Svijetli weissbier postao je popularan od 60-tih godina 20. stoljeća, dok je tradicionalno tamno pšenično pivo na neki način ostalo pivo za stariju populaciju.
Karakteristični sastojci: Prema njemačkoj pivarskoj tradiciji, najmanje 50% sladnog sastava mora sačinjavati pšenični slad, iako ga neke verzije koriste i do 70%; dok ostatak obično sačinjavaju Munich ili Vienna slad, tamni ili karamelni pšenični slad ili Pilsner slad s eventualnim sladom za boju. Tradicionalno se koristi dekokcija, iako danas ne tako često. Weizen ale kvasci proizvode tipičan pikantni i voćni karakter, međutim ekstremne temperature fermentacije mogu utjecati na balans i uzrokovati neželjene okuse.
Usporedba stila: Odražava najbolje od kvasnog i pšeničnog karaktera weissbiera spojenog s bogatim sladom Munich Dunkela. Zbog izraženijeg sladnog profila, karakter banane i klinčića često nije tako primjetljiv kao kod weissbiera.
Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.056
IBU: 10 – 18
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 14 – 23
ABV: 4.3 – 5.6%
Komercijalni primjeri: Ayinger Ur-Weisse, Ettaler Weissbier Dunkel, Franziskaner Hefe Weisse Dunkel, Hacker-Pschorr Weisse Dark, Tucher Dunkles Hefe Weizen, Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel
10C. Weizenbock
Ukupan dojam: Jaki, sladni, voćni ale na bazi pšenice koji kombinira najbolje okuse slada i kvasca iz weissbiera (svijetlog ili tamnog) s okusom bogatog slada, jačinom i tijelom Dunkles Bocka ili Doppelbocka.
Aroma: Srednje snažan do snažan karakter bogatog slada uz značajne arome krušno-žitnog karaktera pšenice. Svjetlije verzije imaju bogatu krušnu, prepečenu sladnu aromu, dok tamnije verzije imaju dublju, bogatiju aromu slada potpomognutu značajnom aromom produkata Maillardove reakcije. Karakter slada sličan Helles Bocku kod svijetlih verzija (žitno-slatko-bogato, blago prepečeno) ili Dunkles Bocku kod tamnih verzija (krušno-sladno-bogato, jako prepečeno uz moguću aromu karamele). Kvasac doprinosi tipičnom weizen karakteru banane i začina (klinčići, vanilija) koji može varirati od srednje slabog do srednje snažnog. Tamnije verzije mogu imati i ponešto arome tamnog voća (šljive, suhe šljive, grožđe, grožđice), posebno stariji primjeri. Prihvatljiva je slaba do umjerena aroma alkohola, ali ne smije biti žestoka ili podsjećati na otapala. Nema arome hmelja. Slad, kvasac i alkohol se isprepliću i stvaraju kompleksnu, primamljivu i istaknutu aromu.
Izgled: Postoje svijetle i tamne verzije od kojih su svijetle verzije svijetlo zlatne do jantarne boje, dok su tamne verzije tamno jantarne do tamne, rubin smeđe boje. Karakteristična je vrlo gusta, kremasta, dugotrajna bijela do bjelkasta (svijetle verzije) ili blago preplanula (tamne verzije) pjena. Visoki udio proteina u pšenici narušava bistrinu ovog tradicionalno nefiltriranog piva, iako mutnoća donekle varira. Kvasni talog u suspenziji također doprinosi mutnoći.
Okus: Sličan je aromi sa srednje snažnim do snažnim okusom bogatog slada kojeg prati značajan krušno-žitni okus pšenice. Svjetlije verzije imaju bogati krušni, prepečeni, žitno-slatki okus slada, dok tamnije verzije imaju dublje, krušnim notama bogatije ili prepečene okuse slada potpomognute značajnim okusom produkata Maillardove reakcije uz moguću karamelu. Slab do umjeren kvasni karakter banane i začina (klinčići, vanilija). Tamnije verzije mogu imati i ponešto okusa tamnog voća (šljive, suhe šljive, grožđe, grožđice), posebno stariji primjeri. Ponekad može imati i lagani čokoladni karakter (ali prženi karakter već nije u stilu). Nema okusa hmelja. Slaba hmeljna gorčina može ostaviti blago slatki dojam, ali ovo pivo obično završava suho (što je ponekad dodatno naglašeno laganim alkoholnim karakterom). Međuigra slada, kvasca i alkohola stvara dodatnu kompleksnost i zanimljivost koja se s vremenom pojačava.
Punoća: Srednje punog do punog tijela. Tipično je paperjaste ili kremaste teksture, a znatan udio alkohola obično stvara umjerenu toplinu. Umjereno do jako karbonizirano.
Komentari: Ovo je Weissbier napravljen u jačini Bocka ili Doppelbocka. Schneider također proizvodi i Eisbock verziju. Postoje svijetle i tamne verzije od kojih su tamne uobičajenije. Kao što je slučaj kod Doppelbocka, svijetle verzije nemaju toliko bogat i kompleksan sladni profil te često sadrže više hmelja. Blago oksidirani produkti maillardove reakcije mogu stvoriti bogate, intenzivne okuse i arome kakve često imaju stariji uvozni primjeri; svježije verzije nemaju taj karakter. Stariji primjeri mogu također poprimiti i kompleksnost koja podsjeća na blagi šeri.
Povijest: Aventinus, kao najstariji svjetski pšenični doppelbock gornjeg vrenja, prvi put je proizveden 1907. godine u Schneider Weisse Brauhausu u Münchenu.
Karakteristični sastojci: Koristi se veliki postotak pšeničnog slada (po njemačkoj pivarskoj tradiciji mora ga biti najmanje 50%, iako ga može biti i do 70%) dok ostatak obično čine Munich i/ili Vienna ječmeni slad kod tamnijih verzija, a svjetlije verzije sadrže više Pils slada. Može sadržavati i vrlo umjerenu količinu slada za boju. Tradicionalna dekokcija daje odgovarajuće tijelo bez pretjerane slatkoće. Weizen ale kvasci proizvode tipičan pikantni i voćni karakter. Previsoka ili prehladna temperatura fermentacije poremetit će balans fenola i estera te može stvoriti neželjene okuse. Odabir hmelja je zapravo nevažan, ali po tradiciji se koriste njemačke sorte.
Usporedba stila: Jače je i bogatije od Weissbiera ili Dunkles Weissbiera, ali sličnog je kvasnog karaktera. Može ga se direktno usporediti s Doppelbock stilom, bilo u svijetloj ili tamnoj varijanti. Iako može jako varirati što se jačine tiče, većina primjera je u rasponu Bocka ili Doppelbocka. Upute za prijavu: Natjecatelj treba navesti radi li se o svijetloj ili tamnoj verziji.
Bitna statistika:
OG: 1.064 – 1.090
IBU: 15 – 30
FG: 1.015 – 1.022
SRM: 6 – 25
ABV: 6.5 – 9.0%
Komercijalni primjeri: Tamni – Eisenbahn Weizenbock, Plank Bavarian Dunkler Weizenbock, Penn Weizenbock, Schneider Unser Aventinus; Svijetli – Plank Bavarian Heller Weizenbock, Weihenstephaner Vitus