jerko.kramaric@gmail.com2024-01-29T18:01:23+01:00
Češki lageri u načelu se dijele prema početnoj gustoći (točeni, lager, specijal) i boji (svijetli, jantarni, tamni). Češki nazivi za ove kategorije su svĕtlé (svijetli), polotmavé (polutamni) i tmavé (tamni). Nazivi koji se odnose na podjelu prema gustoći su výčepní (točeni, 7-10 °P), ležák (lager, 11-12 °P) i speciální (specijal, 13 °P+). Česi također koriste riječ pivo. Podjela prema gustoći slična je njemačkoj podjeli na schankbier, vollbier i starkbier, iako su rasponi gustoće različiti. Češka piva unutar ove tri klase često se nazivaju prema stupnju Platoa početne gustoće. Postoje razne varijacije unutar podjele prema gustoći/boji, posebice u klasi speciální.
Češki lageri se načelno razlikuju od njemačkih i drugih zapadnih lagera u tome što su njemački lageri gotovo uvijek u potpunosti prevreli, dok češki lageri mogu sadržavati određen dio neprevrelog ekstrakta u gotovom pivu. Zbog toga imaju nešto višu završnu gustoću (pa tako i nešto niži stupanj prevrelosti), malo su punijeg tijela i okusa te imaju malo bogatiji i kompleksniji profil okusa koji odgovara boji i jačini piva. Njemački lageri obično imaju čišći profil fermentacije, dok češki lageri često fermentiraju na nižoj temperaturi (7-10 °C), fermentacija im traje nešto duže te mogu sadržavati malo (jedva primjetnog) diacetila koji često zaokružuje tijelo piva, ali ne smeta u aromi ili okusu (izražena aroma maslaca je nepoželjna). Češki sojevi lager kvasca nisu uvijek tako čistog profila i ne postižu tako visok stupanj prevrelosti poput njemačkih sojeva, pa zbog toga ostavljaju višu završnu gustoću (čemu pomažu i metode ukomljavanja te niže temperature fermentacije). U proizvodnji čeških lagera tradicionalno se koristi dekokcija (često i dvostruka dekokcija), usprkos upotrebi modernog slada, dok se kod većine modernih njemačkih lagera koristi infuzijsko ukomljavanje u jedan ili više koraka. Ove razlike doprinose karakterističnom bogatijem okusu, punijem tijelu i drugačijem profilu okusa koji odlikuje češke lagere.
3A. Češki svijetli lager
Ukupan dojam: Bogati, osvježavajući, hmeljasti, gorki češki lager laganijeg tijela i sličnih okusa poput jačeg češkog premium svijetlog lagera (pilsner tipa), ali za razliku od njega ima manji udio alkohola, laganije tijelo i nešto je manje intenzivan.
Aroma: Blaga do umjerena aroma bogatog krušnog slada u kombinaciji s blagom do umjerenom aromom pikantnog ili biljnog hmelja. Balans između slada i hmelja može varirati. Prihvatljiva je vrlo blaga nota karamele. Prihvatljivi su i blagi (ali nenametljivi) diacetil te blagi voćni esteri koji u ovom slučaju potiču od hmelja, ali ne moraju nužno biti prisutni. Bez sumpora.
Izgled: Od svijetlo zlatne boje do duboke boje zlata. Kristalno bistro do vrlo bistro s dugotrajnom, kremastom bijelom pjenom.
Okus: Srednje slab do srednje izražen okus bogatog krušnog slada kojeg prati zaokružen, hmeljni završni okus. Slab do srednje snažan okus pikantnog ili biljnog hmelja. Gorčina je istaknuta, ali ne smije biti gruba. Puno je okusa i osvježava. Prihvatljivi su i blagi okusi diacetila ili voćnih estera, ali nisu nužni. Ako ih ima, ne bi smjeli dominirati okusom.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Umjereno karbonizirano.
Komentari: Češki naziv za ovaj stil piva je svĕtlé výčepní pivo.
Povijest: Josef Groll je proizveo dva piva tijekom 1842.-43. godine, výčepní i ležák, od kojih se slabije pivo proizvodilo dvostruko više. Evan Rail smatra da se vjerojatno radilo o pivima od 10 °P i 12 °P, ali i da je výčepní možda imao još manju gustoću. Trenutno je ovo najprodavaniji pivski stil u Češkoj.
Karakteristični sastojci: Mekana voda s niskim udjelom sulfata i karbonata, Saaz hmelj, češki pilsner slad, češki lager kvasac. Unatoč velikoj količini hmelja koju ovo pivo sadrži, voda s vrlo malo minerala omogućuje karakteristično mekan i zaokružen hmeljni profil.
Usporedba stila: Osvježavajuća verzija češkog svijetlog premium lagera laganijeg tijela i slabijeg intenziteta, namijenjena za svakodnevnu konzumaciju.
Bitna statistika:
OG: 1.028 – 1.044
IBU: 20 – 35
FG: 1.008 – 1.014
SRM: 3 – 6
ABV: 3.0 – 4.1 %
Komercijalni primjeri: Březňák Svĕtlé výčepní pivo, Notch Session Pils, Pivovar Kout na Šumavĕ Koutská 10°, Únĕtické pivo 10°
3B. Češki svijetli premium lager
Ukupan dojam: Bogati, karakterni svijetli češki lager izraženog sladnog i hmeljnog profila te dugotrajnog, zaokruženog završnog okusa. Kompleksan je, a opet dobro balansiran i zaokružen. Okusi slada su kompleksni za pilsner tip piva, dok je gorčina snažna, ali nije gruba, što stvara dojam zaokruženosti koja pojačava pitkost.
Aroma: Srednje izražena do srednje snažna aroma bogatog krušnog slada i srednje slaba do srednje snažna pikantna, cvjetna ili biljna aroma hmelja. Iako balans slada i hmelja može varirati, njihov odnos je bogat i kompleksan. Prihvatljivi su i blagi diacetil ili vrlo blagi voćni esteri koji potiču od hmelja, ali ne moraju nužno biti prisutni.
Izgled: Od zlatne do duboke zlatne boje. Kristalno bistro do vrlo bistro.Guste, dugotrajne, kremaste bijele pjene.
Okus: Bogat i kompleksan krušni okus slada kombiniran s naglašenom, a opet mekanom i zaokruženom gorčinom te cvjetnim i pikantnim okusom hmelja. Okusi slada i hmelja su srednje izraženi do srednje snažni, a slad može odavati i vrlo blagi dojam karamele. Gorčina je istaknuta, ali ne smije biti gruba. Balans dugotrajnog završnog okusa može biti na strani hmelja ili slada, ali nikada ne naginje agresivno na jednu stranu. Prihvatljivi su i blagi do umjereni okusi diacetila ili voćnih estera koji u ovom slučaju potiču od hmelja, ali nisu nužni.
Punoća: Srednjeg tijela. Umjereno do slabo karbonizirano.
Komentari: U na čelu se radi o grupi pivo Plzeňského typu, to jest piva pilsner tipa. Ovaj stil je kombinacija čeških stilova svĕtlý ležák (11-12.9 °P) i svĕtlé speciální pivo (13-14.9 °P). Unatoč širokoj prihvaćenosti naziva pilsner diljem svijeta, u Češkoj se samo Pilsner Urquell tako zove. Kvasnicové (''kvasno pivo'') verzije su vrlo popularne u Češkoj, a prave se ili dodavanjem kräusena, to jest sladovine koja sadrži kvasac, ili se pivu dodaje čisti kvasac nakon fermentacije. Ponekad su takva piva mutna te imaju suptilni kvasni karakter i pojačani hmeljni karakter. Moderni primjeri variraju u balansu slada i hmelja, a mnogi nemaju toliko izražen hmeljni profil kakav krasi Pilsner Urquell.
Povijest: Ovaj stil se obično povezuje s Pilsner Urquellom koji je prvi put proizveden 1842. Godine nakon izgradnje nove pivovare od strane građana nezadovoljnih standardom piva koje se tada proizvodilo u Pilzenu. Bavarskom pivaru Josefu Grollu pripisuje se nastanak ovog piva.
Karakteristični sastojci: Mekana voda s niskim udjelom sulfata i karbonata, Saaz hmelj, češki slad, češki lager kvasac. Unatoč velikoj količini hmelja koju ovo pivo sadrži, voda s vrlo malo minerala omogućuje karakteristično mekan i zaokružen hmeljni profil. Kod nekih zastupljenijih komercijalnih primjera došlo je do smanjenja gorčine posljednjih godina, premda ne u tolikoj mjeri kao kod mnogih suvremenih njemačkih primjera.
Usporedba stila: Zlatnije je boje, bogatijeg sladnog profila i ima više tijela od njemačkog pilsa Punijeg je završnog okusa te ostavlja čišći i mekši dojam. Jači je od češkog svijetlog lagera.
Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.060
IBU: 30 – 45
FG: 1.013 – 1.017
SRM: 3.5 – 6
ABV: 4.2 – 5.8 %
Komercijalni primjeri: Bernard Sváteční ležák, Gambrinus Premium, Kout na Šumavĕ Koutská 12°, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11°, Primátor Premium, Únĕtická 12°
3C. Češki jantarni lager
Ukupan dojam: Sladni jantarni češki lager s hmeljnim karakterom koji može varirati od slabog do prilično primjetljivog. Okusi slada također mogu dosta varirati, pa tako postoje različite verzije, od suših, krušnih primjera s vrlo laganim okusom biskvita do slađih i donekle karamelnih primjera.
Aroma: Aroma bogatog slada umjerenog intenziteta u kojoj mogu dominirati mirisi kruha i produkti Maillardove reakcije ili lagane arome
karamele, pa čak i bombona. Pikantni, svijetli ili biljni karakter hmelja može biti umjeren ili ga uopće nema. Čistog je karaktera kakav se i očekuje od lagera, iako se ponekad mogu osjetiti slabi voćni esteri (arome breskve, marelice, šljive, nektarine ili bobičastog voća). Moguća je slaba aroma diacetila, ali je i ne mora biti. Izgled: Od duboke jantarne do bakrene boje. Bistro do kristalno bistro. Velika, dugotrajna, bjelkasta pjena.
Okus: Dominira kompleksan okus slada (srednjeg do srednje snažnog intenziteta) koji u svom profilu može varirati od suhog okusa obogaćenog produktima Maillardove reakcije do karamelnog te gotovo slatkog okusa. Karakter slada kod nekih primjera može podsjećati na bombone ili graham krekere. Slab do umjeren okus pikantnog hmelja. Istaknuta, ali čista hmeljna gorčina dovodi do balansiranog završnog okusa. Mogući su i suptilni okusi šljiva ili bobičastog voća. Moguć je i slabi diacetil. Nema okuse prženog slada. Završni okus može varirati od suhog i hmeljnog do relativno slatkog.
Punoća: Srednje punog do srednjeg tijela. Srednje jako do jako karbonizirano. Mekano je i zaokruženo te često može djelovati blago kremasto. Umjereno do slabo karbonizirano.
Komentari: Češki naziv za ovaj stil je polotmavé pivo, što bi u prijevodu značilo polutamno. Ovaj stil je kombinacija čeških stilova polotmavý ležák (11-12.9 °P) i polotmavé speciální pivo (13-14.9 °P). Povijest: Radi se o lageru Vienna stila koji se nastavio proizvoditi u Češkoj. Preporod malih čeških pivovara doveo je do porasta broja primjera ovog stila.
Karakteristični sastojci: Pilsner i karamelni slad, ali mogu se koristiti i Vienna te Munich slad. Voda s niskim udjelom minerala, Saaz hmelj i češki lager kvasac.
Usporedba stila: Ovaj stil može biti sličan Vienna lageru, ali s hmeljnim karakterom koji potiče od Saaz hmelja. Isto tako, može podsjećati na engleski bitter, ali puno je bogatije te ima dublji karamelni karakter. Primjeri koji se proizvode u većim pivovarama u načelu su slični češkom svijetlom premium lageru s ponešto okusa tamnijeg slada i manje hmelja, dok manje pivovare često proizvode verzije s puno izraženijim hmeljnim karakterom, kompleksnijim sladnim profilom ili s ponešto ne prevrele slatkoće.
Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.060
IBU: 20 – 35
FG: 1.013 – 1.017
SRM: 10 – 16
ABV: 4.4 – 5.8 %
Komercijalni primjeri: Bernard Jantarový ležák, Pivovar Vysoký Chlumec Démon, Primátor polotmavý 13°, Strakonický Dudá Klostermann polotmavý ležák 13°
3D. Češki tamni lager
Ukupan dojam: Bogati, tamni, sladni češki lager s prženim karakterom koji može varirati od jedva primjetljivog do prilično istaknutog. Pivo je sladno sa zanimljivim i kompleksnim profilom okusa te različitim udjelom hmelja što dovodi do velikog broja mogućih interpretacija.
Aroma: Bogata, duboka, ponekad i slatka sladna aroma srednjeg do srednje snažnog intenziteta s mogućim kvalitetama krušne kore, prepečenca, orašastog voća, kole, tamnog voća ili karamele. Karakter prženog slada može podsjećati na čokoladu ili slatku kavu, varira od umjerenog do toga da se uopće ne osjeti, ali ne bi smio nadvladati karakter baznog slada. Moguća je i slaba, pikantna hmeljna aroma. Također se ponekad može osjetiti i slabi diacetil te slabi voćni esteri (arome šljive ili bobičastog voća). Izgled: Od tamne bakrene do gotovo crne boje koju često krasi crvenkasti odsjaj. Bistro do kristalno bistro. Velika, dugotrajna, bjelkasta do preplanula pjena.
Okus: Dominira srednje izražen do srednje snažan duboki, kompleksni sladni okus kojeg obično prate bogati sladni produkti Maillardove reakcije te lagana do umjerena neprevrela sladna slatkoća. Može imati i okuse slada koji podsjećaju na karamelu, prepečenac, orašasto voće, slatki korijen, sušeno tamno voće, čokoladu i kavu koje prati vrlo slabi do umjereni prženi karakter. Okus pikantnog hmelja varira od umjereno slabog do toga da se uopće ne osjeti. Hmeljna gorčina može biti umjerena do srednje slaba, ali trebala bi se moći osjetiti. Balans može varirati od sladnog preko ujednačenog do blago hmeljnog. Ponekad se može osjetiti i slabi do umjereni diacetil te lagani esteri koji podsjećaju na šljive ili bobičasto voće.
Punoća: Srednjeg do srednje punog tijela te vrlo bogatog dojma u ustima koji ne smije djelovati teško ili prezasićeno. Umjereno kremaste teksture. Glatko. Umjereno do slabo karbonizirano. Kod jačih verzija može se osjetiti malo topline koju stvara alkohol.
Komentari: Ovaj stil je kombinacija čeških stilova tmavý ležák (11-12.9 °P) i tmavé speciální pivo (13-14.9 °P). Moderni primjeri su suši te imaju jače izraženu gorčinu od tradicionalnih verzija koje često imaju gorčinu u rasponu od 18-20 IBU-a i slađi balans.
Povijest: Pivovara U Fleků proizvodi pivo ovog stila još od 1499. godine. Mnoge nove male pivovare također proizvode piva ovog stila.
Karakteristični sastojci: Uobičajeni sastojci su pilsner i tamni karamelni slad s dodatkom odgorčenog prženog slada, ali mogu se koristiti i Vienna te Munich slad. Voda s niskim udjelom minerala, Saaz hmelj i češki lager kvasac. Ako pivo sadrži voćne estere, oni obično nastaju od slada, a ne od kvasca.
Usporedba stila: Ovo pivo je češka verzija tamnog lagera koji se po karakteru može smjestiti između minhenskog dunkela i crnog piva (Schwarzbier), ali obično ima bogatiji sladni i hmeljni karakter (kako u aromi, tako i u okusu i/ili gorčini).
Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.060
IBU: 18 – 34
FG: 1.013 – 1.017
SRM: 14 – 35
ABV: 4.4 – 5.8 %
Komercijalni primjeri: Bohemian Brewery Cherny Bock 4%, Budweiser Budvar B:Dark tmavý ležák, Devils Backbone Morana, Kout na Šumavĕ Koutský tmavý speciál 14°, Notch Černé Pivo, Pivovar Březnice Herold, U Fleků Flekovský tmavý 13°ležák