jerko.kramaric@gmail.com2024-01-31T19:09:10+01:00
Ova kategorija sadrži moderna američka piva prosječne jačine, svijetle boje, umjerenog sladnog profila i umjerene gorčine.
18A. Blonde ale
Ukupan dojam: Pitko, pristupačno, američko craft pivo orijentirano na slad, koje često sadrži zanimljive voćne i hmeljne note te note osebujnog slada. Dobrog je balansa i čistog profila te kao takvo čini osvježavajuće pivo bez agresivnih okusa.
Aroma: Blage do umjerene slatke sladne arome koju mogu pratiti lagane krušne ili karamelne note. Moguća je slaba do umjerena voćna aroma, što je prihvatljivo za stil. Može imati slabu do srednje izraženu aromu hmelja gotovo svake sorte, ali obično se odražavaju citrusne, cvjetne, voćne i pikantne note.
Izgled: Svijetlo žute do duboke zlatne boje. Bistro do kristalno bistro. Slabe do srednje bijele pjene koja solidno do dobro zadržava oblik.
Okus: U početku se osjeti mekana sladna slatkoća, ali može imati i blagi okus osebujnog slada (npr. po kruhu, prepečencu, keksima, pšenici). Obično nema karamelnih okusa, a ako ih ima obično se radi o notama svjetlijeg karamelnog slada. Mogući su slabi do srednje izraženi voćni esteri i dobrodošli su u ovom stilu. Blag do umjeren okus hmelja (bilo koje sorte) ne smije biti pretjerano agresivan. Srednje slaba do srednje izražena gorčina, ali balans je obično na strani slada ili je ujednačen između slada i hmelja. Završava srednje suho do blago sladno-slatko, ali dojam slatkoće je često rezultat slabije gorčine, tako da nije u pitanju zaostala slatkoća.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Srednje do jako karbonizirano. Djeluje uglađeno, nije teško za konzumaciju.
Komentari: Ovo pivo je alternativa standardnom američkom lageru i brew pubovi ga obično namjenjuju konzumentima koji su tek otkrili svijet craft piva.
Povijest: Radi se o američkom stilu craft piva kojeg proizvode mnoge mikropivovare i brew pubovi, posebice one koje nisu u mogućnosti proizvoditi lagere. Postoje regionalne varijacije (mnogi primjeri iz brew pubova na zapadnoj obali SAD-a su hrabrije napravljeni, poput pale alea), ali u većini područja ovo je pivo dizajnirano kao najmanje izazovno pivo u ponudi pivovare.
Karakteristični sastojci: U načelu se koristi isključivo slad, ali može sadržavati do 25% pšeničnog slada i nešto šećera kao dodatka. Može se koristiti bilo koja sorta hmelja. Čisti američki kvasac, blago voćni engleski ili Kölsch kvasac. Može se proizvesti i s lager kvascem ili dozrijevati na hladnom. U neke verzije dodaju se med, začini i/ili voće, iako se takvo pivo treba prijaviti u specijalne kategorije ako bilo koji od navedenih sastojaka bude jače izražen od toga da ga osjeti samo u pozadini.
Usporedba stila: Tipično ima više okusa od američkih lagera i cream alea. Nije toliko gorak kao američki pale ale.
Bitna statistika:
OG: 1.038 – 1.054
IBU: 15 – 28
FG: 1.008 – 1.013
SRM: 3 – 6
ABV: 3.8 – 5.5%
Komercijalni primjeri: Kona Big Wave Golden Ale, Pelican Kiwanda Cream Ale, Russian River Aud Blonde, Victory Summer Love, Widmer Citra Summer Blonde Brew
18B. Američki Svijetli Ale | American Pale Ale
Ukupan dojam: Svijetli, osvježavajući i hmeljni ale, ali s dovoljno slada za potporu kako bi pivo bilo balansirano i pitko. Čisti hmeljni profil obično odražava klasične ili moderne američke sorte ili pak sorte iz zemalja Novog svijeta s vrlo širokim rasponom karakteristika. U pitanju je, dakle, svijetlo američko craft pivo prosječne jačine i izraženog hmeljnog karaktera koje načelno ima pristupačniji balans od američkog IPA-a.
Aroma: Umjerena do snažna aroma američkih sorti hmelja ili sorti hmelja iz zemalja Novog svijeta s vrlo širokim rasponom karakteristika koje uključuju citruse, cvijeće, borovinu, smolu, pikantne note, tropsko voće, koštuničavo voće, bobičasto voće ili dinje. Ove specifične karakteristike ne moraju se nužno osjetiti, ali hmelj u aromi mora biti izražen. Slaba do umjerena sladna aroma podupire istaknutu aromu hmelja i katkad ima ponešto karaktera specijalnog slada (aroma koja podsjeća na kruh, prepečenac, kekse, karamelu). Voćni esteri su umjereni ili ih uopće nema. Suho hmeljenje (ako se koristi) može dati travnate note, iako taj karakter ne bi smio biti pretjeran.
Izgled: Svijetlo zlatne do svijetle jantarne boje. Umjereno velika bijela do bjelkasta pjena koja dobro zadržava oblik. U načelu je prilično bistro, iako suho hmeljene verzije mogu biti malo mutne.
Okus: Okus hmelja je umjeren do snažan i tipično ima karakter američkog hmelja ili hmelja iz zemalja Novog svijeta (citrusi, cvijeće, borovina, smola, pikantne note, tropsko voće, koštuničavo voće, bobičasto voće, dinje, itd.) američkog hmelja (iako se mogu koristiti i druge sorte hmelja). Slab do umjeren i čist karakter žitnog slada podržava istaknutost hmelja te katkad ima ponešto karaktera specijalnog slada (okus koji podsjeća na kruh, prepečenac, kekse). Balans je tipično na strani hmelja za aromu i gorčine, a sladni profil trebao bi pružati potporu, ne i nadvladati hmelj. Okusi karamele često su suzdržani ili ih uopće nema (prihvatljivi su sve dok ne smetaju hmelju). Voćni esteri proizišli od kvasca su umjereni ili ih također nema, ali su zato mnoge sorte hmelja prilično voćnog karaktera. Umjerena do snažna hmeljna gorčina s balansiranim do suhim završnim okusom. Okus hmelja i gorčina često se zadržavaju u završnom okusu, ali naknadni okus bi načelno trebao biti čist, bez grubih okusa. Suho hmeljenje (ako se koristi) može dati travnate note, iako taj karakter ne bi smio biti pretjeran.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Umjereno do jako karbonizirano. Ukupno gledano, ima uglađeni završni okus bez trpkosti i grubih okusa.
Komentari: Nove sorte hmelja i tehnika njihovog korištenja neprestano se razvijaju. Suci bi kod ovog stila trebali dozvoliti arome i okuse modernog hmelja, ali i one klasičnih sorti. Američki pale ale sve više postaje međunarodni stil kroz lokalne adaptacije u mnogim zemljama koje doživljavaju rast pivskog craft tržišta. Stil upotrebe hmelja može varirati od klasičnog izdašnijeg dodatka za gorčinu do modernijih primjera koji pršte od hmelja za aromu, tako da su sve varijacije dopuštene.
Povijest: Ovo je moderna američka adaptacija engleskog pale alea, nastala u eri craft piva, koja odražava domaće sastojke (hmelj, slad, kvasac i vodu). Prije eksplozije popularnosti IPA-e, tradicionalno je imalo status jednog od najpoznatijih i najpopularnijih američkih craft piva.
Karakteristični sastojci: Pale ale slad, tipično se koristi američki dvoredni slad. Američki hmelj ili hmelj iz zemalja Novog svijeta sa širokim rasponom dopuštenih karakteristika. Američki ili engleski ale kvasac (neutralnog do blago voćnog profila). Specijalne žitarice mogu dodati karakter i kompleksnost, ali načelno čine relativno mali dio sastava. Kako bi se razlikovali brendovi (zajedno s hmelj za aromu), često se koriste žitarice koje dodaju sladni okus i obogaćuju pivo s blagom slatkoćom i krušnim notama te notama koje podsjećaju na prepečenac.
Usporedba stila: Tipično je svjetlije boje, čišćeg je profila fermentacije te ima manje karamelnih okusa od svojih engleskih srodnika. Može doći do određene podudarnosti u boji između američkog pale alea i američkog amber alea. Američki pale ale načelno je čišći, nema toliko karamelni profil slada, ima manje tijela te često sadrži veću količinu hmelja za aromu. U balansu nije toliko gorak kao američki IPA i nema toliko alkohola. Balansiraniji je i pitkiji od američkih IPA proizvedenih u session jačini (također znane kao session IPA-e) te nema toliko intenzivan hmeljni okus i gorčinu.
Bitna statistika:
OG: 1.045 – 1.060
IBU: 30 – 50
FG: 1.010 – 1.015
SRM: 5 – 10
ABV: 4.5 – 6.2%
Komercijalni primjeri: Ballast Point Grunion Pale Ale, Firestone Walker Pale 31, Great Lakes Burning River, Sierra Nevada Pale Ale, Stone Pale Ale, Tröegs Pale Ale