jerko.kramaric@gmail.com2024-01-29T17:59:54+01:00
Izvorno značenje ''šiling'' (/-) alea već se godinama pogrešno opisuje. Pojedini stilovi piva nikad nisu bili zamišljeni kao 60/-, 70/- ili 80/-. Šiling se odnosio samo na cijenu bačve piva. Postojala su tako 54/- stout piva i 86/- IPA-e, itd. Niže opisana škotska piva nazvana su Light, Heavy i Export što je pokrivalo raspon cijena od otprilike 60/- do 90/- i odnosilo se na jednostavna, tamna, sladna piva. Jača piva od 120/- spadaju izvan ovog opsega, kao i najjači škotski ale (tzv. Wee Heavy). Vodič gotovo jednako opisuje svaki stil od škotskog light, heavy do export alea. S povećanjem gustoće mijenja se i karakter opisanog piva. Povijesno gledano, ova tri tipa piva proizvodila su se u različitim jačinama i predstavljala su adaptaciju engleskog pale alea s manje alkohola, manjim udjelom hmelja i tamnijom bojom (za što je često zaslužno dodavanje karamele). Modernije verzije (nakon 2. Svjetskog rata) obično imaju kompleksniji sladni sastav.
14A. Škotski light
Ukupan dojam: Sladno, načelno karamelno pivo koje može sadržavati malo estera i ponekad imati naknadni okus po butterscotch slatkišu. Hmelj služi samo za balans i kao potpora sladu. Karakter slada može varirati od suhog i žitnog do bogatog, prepečenog i karamelnog, ali nikada nije pržen, a pogotovo nema karakter slada dimljenog na tresetu. Ovo je tradicionalno najtamniji škotski ale, ponekad je skoro crne boje, ali nema nikakav zagoreni, pretjerano prženi karakter.
Aroma: Slaba do srednje izražena sladna aroma koju često prate mirisi prepečenih krušnih mrvica, piškota i engleskih keksa. Dozvoljena je slaba do srednje izražena aroma karamele i slaba aroma butterscotch slatkiša. Najbolji primjeri imaju blagu aromu koštuničavog voća. Može imati slabu aromu tradicionalnog engleskog hmelja (zemljasto, cvjetno, po narančama, citrusno, pikantno, itd.) Aroma slada dimljenog na tresetu je neprikladna.
Izgled: Svijetlo bakrene do vrlo tamne smeđe boje. Bistro. Slaba do umjerena kremasta, bjelkasta pjena.
Okus: Slad je potpuno dominantan s okusima koji variraju od svijetlog, krušnog slada s karamelnim notama do bogatog, prepečenog slada s prženim naglaskom (koji ne smije biti pretjeran) ili kombinacijom navedenih okusa. Voćni esteri nisu nužni, ali stvaraju dojam dubine iako nikad ne smiju biti jako izraženi. Hmeljna gorčina je tek tolika da pruži balans sladu. Okus hmelja je dozvoljen u slabom intenzitetu ili ga uopće nema, a ako se može osjetiti trebao bi odražavati tradicionalni engleski karakter (zemljasti, cvjetni, po narančama, citrusni, pikantni, itd.). Završni okus varira od bogatog i sladnog do suhog i žitnog. Prihvatljiv je i suptilni karakter butterscotch slatkiša, međutim neprihvatljiv je okus zagorenog šećera. Balans slada i hmelja naginje na sladnu stranu. Okus slada dimljenog na tresetu je neprikladan.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Slabo do umjereno karbonizirano. Može varirati od relativno bogatog i kremastog do suhog i žitnog dojma.
Komentari: Radi se o aleu orijentiranom na slad za čiji karakter nije zaslužan proces kuhanja već specijalni slad. Sagorijevanje slada ili šećera u sladovini kroz ''karamelizaciju u kotlu za kuhanje'' nije tradicionalan dio procesa, kao što nije ni napadan karakter butterscotch slatkiša. Najčešće se poslužuje na točioniku. Karakter slada dimljenog na tresetu je neprikladan, a bilo kakva aroma ili okus dima tradicionalno dolaze od treseta sa izvora vode. Škotski ale s dimljenim karakterom treba se prijaviti u kategoriju Dimljenih piva klasičnog stila.
Karakteristični sastojci: Izvorno se koristio škotski svijetli slad, kukuruzna krupica ili pahuljice i pivarska karamela za boju. Kasnije se sladni sastav adaptirao na dodatne sastojke poput jantarnog i smeđeg slada, kristalnog i pšeničnog slada te prženog žita ili tamnih šećera za boju, ali ne i za ''prženi'' okus. Dodavanje šećera je tradicionalno. Kvasac čistog ili blago voćnog karaktera. Slad dimljen na tresetu nije autentičan, niti prikladan.
Usporedba stila: Sličnog je karaktera poput Wee Heavy piva, ali je puno slabije. Slične je boje kao tamni mild, ali sadrži nešto manje alkohola.
Bitna statistika:
OG: 1.030 – 1.035
IBU: 10 – 20
FG: 1.010 – 1.013
SRM: 17 – 22
ABV: 2.5 – 3.2%
Komercijalni primjeri: McEwan's 60
14B. Škotski Heavy
Ukupan dojam: Sladno, načelno karamelno pivo koje može sadržavati malo estera i ponekad imati naknadni okus po butterscotch slatkišu. Hmelj služi samo za balans i kao potpora sladu. Karakter slada može varirati od suhog i žitnog do bogatog, prepečenog i karamelnog, ali nikada nije pržen, a pogotovo nema karakter slada dimljenog na tresetu.
Aroma: Slaba do srednje izražena sladna aroma koju često prate mirisi prepečenih krušnih mrvica, piškota i engleskih keksa. Dozvoljena je slaba do srednje izražena aroma karamele i slaba aroma butterscotch slatkiša. Najbolji primjeri imaju blagu aromu koštuničavog voća. Može imati slabu aromu tradicionalnog engleskog hmelja (zemljasto, cvjetno, po narančama, citrusno, pikantno, itd.) Aroma slada dimljenog na tresetu je neprikladna.
Izgled: Svijetlo bakrene do vrlo tamne smeđe boje. Bistro. Slaba do umjerena kremasta, bjelkasta pjena.
Okus: Slad je potpuno dominantan s okusima koji variraju od svijetlog, krušnog slada s karamelnim notama do bogatog, prepečenog slada s prženim naglaskom (koji ne smije biti pretjeran) ili kombinacijom navedenih okusa. Voćni esteri nisu nužni, ali stvaraju dojam dubine iako nikad ne smiju biti jako izraženi. Hmeljna gorčina je tek tolika da pruži balans sladu. Okus hmelja je dozvoljen u slabom intenzitetu ili ga uopće nema, a ako se može osjetiti trebao bi odražavati tradicionalni engleski karakter (zemljasti, cvjetni, po narančama, citrusni, pikantni, itd.). Završni okus varira od bogatog i sladnog do suhog i žitnog. Prihvatljiv je i suptilni karakter butterscotch slatkiša, međutim neprihvatljiv je okus zagorenog šećera. Balans slada i hmelja naginje na sladnu stranu. Okus slada dimljenog na tresetu je neprikladan.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Slabo do umjereno karbonizirano. Može varirati od relativno bogatog i kremastog do suhog i žitnog dojma.
Komentari: Radi se o aleu orijentiranom na slad za čiji karakter nije zaslužan proces kuhanja već specijalni slad. Sagorijevanje slada ili šećera u sladovini kroz ''karamelizaciju u kotlu za kuhanje'' nije tradicionalan dio procesa, kao što nije ni napadan karakter butterscotch slatkiša. Najčešće se poslužuje na točioniku. Karakter slada dimljenog na tresetu je neprikladan, a bilo kakva aroma ili okus dima tradicionalno dolaze od treseta sa izvora vode. Škotski ale s dimljenim karakterom treba se prijaviti u kategoriju Dimljenih piva klasičnog stila.
Karakteristični sastojci: Izvorno se koristio škotski svijetli slad, kukuruzna krupica ili pahuljice i pivarska karamela za boju. Kasnije se sladni sastav adaptirao na dodatne sastojke poput jantarnog i smeđeg slada, kristalnog i pšeničnog slada te prženog žita ili tamnih šećera za boju, ali ne i za ''prženi'' okus. Dodavanje šećera je tradicionalno. Kvasac čistog ili blago voćnog karaktera. Slad dimljen na tresetu nije autentičan, niti prikladan.
Usporedba stila: Sličnog je karaktera poput Wee Heavy piva, ali je puno slabije.
Bitna statistika:
OG: 1.035 – 1.040
IBU: 10 – 20
FG: 1.010 – 1.015
SRM: 13 – 22
ABV: 3.2 – 3.9%
Komercijalni primjeri: Broughton Greenmantle Ale, Caledonia Smooth, McEwan's 70, Orkney Raven Ale, Tennent's Special Ale
14C. Škotski Export
Ukupan dojam: Sladno, načelno karamelno pivo koje može sadržavati malo estera i ponekad imati naknadni okus po butterscotch slatkišu. Hmelj služi samo za balans i kao potpora sladu. Karakter slada može varirati od suhog i žitnog do bogatog, prepečenog i karamelnog, ali nikada nije pržen, a pogotovo nema karakter slada dimljenog na tresetu.
Aroma: Slaba do srednje izražena sladna aroma koju često prate mirisi prepečenih krušnih mrvica, piškota i engleskih keksa. Dozvoljena je slaba do srednje izražena aroma karamele i slaba aroma butterscotch slatkiša. Najbolji primjeri imaju blagu aromu koštuničavog voća. Može imati slabu aromu tradicionalnog engleskog hmelja (zemljasto, cvjetno, po narančama, citrusno, pikantno, itd.) Aroma slada dimljenog na tresetu je neprikladna.
Izgled: Svijetlo bakrene do vrlo tamne smeđe boje. Bistro. Slaba do umjerena kremasta, bjelkasta pjena.
Okus: Slad je potpuno dominantan s okusima koji variraju od svijetlog, krušnog slada s karamelnim notama do bogatog, prepečenog slada s prženim naglaskom (koji ne smije biti pretjeran) ili kombinacijom navedenih okusa. Voćni esteri nisu nužni, ali stvaraju dojam dubine iako nikad ne smiju biti jako izraženi. Hmeljna gorčina je tek tolika da pruži balans sladu. Okus hmelja je dozvoljen u slabom intenzitetu ili ga uopće nema, a ako se može osjetiti trebao bi odražavati tradicionalni engleski karakter (zemljasti, cvjetni, po narančama, citrusni, pikantni, itd.). Završni okus varira od bogatog i sladnog do suhog i žitnog. Prihvatljiv je i suptilni karakter butterscotch slatkiša, međutim neprihvatljiv je okus zagorenog šećera. Balans slada i hmelja naginje na sladnu stranu. Okus slada dimljenog na tresetu je neprikladan.
Punoća: Srednje laganog do srednjeg tijela. Slabo do umjereno karbonizirano. Može varirati od relativno bogatog i kremastog do suhog i žitnog dojma.
Komentari: Radi se o aleu orijentiranom na slad za čiji karakter nije zaslužan proces kuhanja već specijalni slad. Sagorijevanje slada ili šećera u sladovini kroz ''karamelizaciju u kotlu za kuhanje'' nije tradicionalan dio procesa, kao što nije ni napadan karakter butterscotch slatkiša. Najčešće se poslužuje na točioniku. Karakter slada dimljenog na tresetu je neprikladan, a bilo kakva aroma ili okus dima tradicionalno dolaze od treseta s izvora vode. Škotski ale s dimljenim karakterom treba se prijaviti u kategoriju Dimljenih piva klasičnog stila.
Karakteristični sastojci: Izvorno se koristio škotski svijetli slad, kukuruzna krupica ili pahuljice i pivarska karamela za boju. Kasnije se sladni sastav adaptirao na dodatne sastojke poput jantarnog i smeđeg slada, kristalnog i pšeničnog slada te prženog žita ili tamnih šećera za boju, ali ne i za ''prženi'' okus. Dodavanje šećera je tradicionalno. Kvasac čistog ili blago voćnog karaktera. Slad dimljen na tresetu nije autentičan, niti prikladan.
Usporedba stila: Sličnog je karaktera poput Wee Heavy piva, ali je puno slabije.
Bitna statistika:
OG: 1.040 – 1.060
IBU: 15 – 30
FG: 1.010 – 1.016
SRM: 13 – 22
ABV: 3.9 – 6.0%
Komercijalni primjeri: Belhaven Scotish Ale, Broughton Exciseman's Ale, Orkney Dark Island, Pelican MacPelican's Scottish Style Ale, Weasel Boy Plaid Ferret Scottish Ale