Europski Svijetli Sladni Lager – Pale Malty European Lager

Category: Pivski stilovi

U ovoj kategoriji opisani su sladni, svijetli njemački lageri kojima dominira pilsner slad, a po jačini spadaju u vollbier i starkbier grupu. Iako su sladni, imaju dobar stupanj prevrelosti i vrlo su čistog profila kao i većina njemačkih piva.

4A. Minhenski helles

Ukupan dojam: Sladni njemački lager zlatne boje, čistog profila kojeg krasi uglađeni žitno-slatki sladni okus te mekan i suh završni okus. Suptilna doza pikantnog, cvjetnog ili biljnog hmelja te suzdržana gorčina omogućuju sladni balans koji nije presladak, pa je stoga ovo pivo osvježavajuće i pogodno za svakodnevnu konzumaciju.

Aroma: Umjerena žitno-slatka aroma slada. Slaba do umjereno slaba pikantna, cvjetna ili biljna hmeljna aroma. Iako je poželjna čista aroma, vrlo blaga pozadinska nota DMS-a nije nedostatak. Ugodan i čist profil fermentacije u kojem slad dominira balansom. Svježiji primjeri imaju više sladno-slatku aromu.

Izgled: Od srednje žute do blijedo zlatne boje. Bistro. Dugotrajna, kremasta bijela pjena.
Okus: Umjereno sladno u početku uz sugestiju slatkoće. Umjeren žitno-slatki okus slada, mekanog i zaokruženog dojma kojeg podržava slaba do srednje slaba hmeljna gorčina. Završni okus je mekan i suh, ne grize za jezik. Slab do umjereno slab okus pikantnog, cvjetnog ili biljnog hmelja. Iako slad dominira nad hmeljem kako u okusu, tako i u završnom i naknadnom okusu, prisutnost hmelja ipak bi se trebala moći primijetiti. Ne bi smjelo imati ne prevrelu slatkoću, već bi jednostavno trebalo ostavljati dojam sladnog piva suzdržane gorčine. Vrlo svježi primjeri čine se slađima zbog svježeg, bogatog karaktera slada koji s vremenom može izblijediti. Čist profil fermentacije.

Punoća: Srednjeg tijela. Srednje karbonizirano. Glatkog karaktera koji odaje dojam propisnog odležavanja na niskim temperaturama.

Komentari: Kao potpuno prevrela demonstracija pils slada, Helles je naglašeno sladno, ali ne i pretjerano slatko pivo koje se fokusira na okus slada s hmeljnom gorčinom u sporednoj ulozi. Izvozni primjeri mogu brzo izgubiti ponešto sladnog karaktera koji često sugerira na slatkoću. Helles u samom Minhenu je obično nešto laganijeg profila od primjera koji se proizvode van grada i koji mogu imati više tijela, okusa i hmeljnog karaktera.

Povijest: Prvi put je napravljeno u Munchenu 1894. godine u Spaten pivovari kako bi se nadmetalo sa svijetlim pivom Pilsner tipa. Trenutno je ovo najpopularniji stil u južnoj Njemačkoj. Karakteristični sastojci: Kontinentalni pilsner slad, tradicionalne njemačke sorte plemenitog hmelja, čisti njemački lager kvasac.

Usporedba stila: U balansu slada i gorčine je sličan minhenskom Dunkelu, ali nije toliko sladno sladak i svijetle je, a ne tamne boje. Ima više tijela i sladniji je od njemačkog Pilsa, ali i manje hmeljnog karaktera od Pilsa. Sličnog je sladnog profila kao njemačko Export pivo, ali nije toliko balansirano hmeljem.

Bitna statistika:
OG: 1.044 – 1.048
IBU: 16 – 22
FG: 1.006 – 1.012
SRM: 3 – 5
ABV: 4.7 – 5.4 %

Komercijalni primjeri: Augustiner Lagerbier Hell, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Hacker-Pschörr Münchner Gold, Löwenbraü Original, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Weihenstephaner Original

4B. Festbier

Ukupan dojam: Uglađeni, čisti svijetli njemački lager umjereno snažnog sladnog okusa i laganog hmeljnog karaktera. Spretno balansira jačinu i pitkost okusom i završnim okusom koji potiče na ispijanje. Demonstrira elegantne okuse njemačkog slada bez težine i zasitnosti.

Aroma: Umjereno bogata sladna aroma s naglaskom na mirise prepečenca i tijesta te dojmom slatkoće . Slaba do srednje slaba aroma cvjetnog, biljnog ili pikantnog hmeljna. Aroma slada ne bi smjela imati duboke prepečene, karamelne ili biskvitne kvalitete. Karakter čiste fermentacije kakav se očekuje od lagera.

Izgled: Od duboke žute do duboke zlatne boje. Ne bi smjelo imati jantarne nijanse. Bistro. Dugotrajna bijela do bjelkasta pjena. Većina komercijalnih primjera ima srednje zlatnu boju.

Okus: Srednje izražen do srednje snažan sladni okus u početku uz blago prepečenu kvalitetu kruha ili tijesta i dojam mekane slatkoće. Slaba do srednje slaba hmeljna gorčina; balans je definitivno na strani slada. Dobrog je stupnja prevrelosti i djeluje svježe, ali ne i suho. Karakter čiste fermentacije kakav se očekuje od lagera. U okusu se uglavnom osjeti pils slad uz vrlo blage prepečene note. Gorčina pruža potporu, ali trebala bi omogućiti sladni, puniji završni okus.

Punoća: Srednjeg tijela i uglađene, donekle kremaste teksture. Srednje karbonizirano. Toplina koju stvara alkohol bi se trebala jedva primijetiti ili je uopće ne bi trebalo biti.

Komentari: Ovaj stil predstavlja moderno njemačko pivo kakvo se poslužuje na Oktoberfestu (iako nije strogo rezervirano za Oktoberfest, pošto se poslužuje i na mnogim drugim njemačkim festivalima) i ponekad ga se naziva Wiesn (u prijevodu ''livada'' što je ujedno i lokalni naziv za Oktoberfest). Odabrali smo naziv Festbier zbog njemačkih i EU propisa prema kojima je naziv Oktoberfest zaštićen i rezerviran za piva koja se proizvode isključivo u minhenskim pivovarama s namjenom konzumacije na samom Oktoberfestu. Zemlje izvan EU nisu podložne ovim propisima, pa tako mnoge craft pivovare u SAD-u proizvode piva koja nazivaju Oktoberfest, ali baziraju ih na tradicionalnom stilu koji je u ovom priručniku opisan kao Märzen.

Povijest: Od 1990. godine, većina piva posluživanih na Oktoberfestu bilo je ovog stila. Pivo namijenjeno izvozu u SAD još uvijek se radi u tradicionalnom jantarnom stilu, a tako ga interpretiraju i proizvođači piva u SAD-u. Paulaner je prvi proizveo zlatnu verziju sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća jer su smatrali da je tradicionalno Oktoberfest pivo prezasitno. Stoga su razvili laganiju i pitkiju, ali još uvijek sladnu verziju želeći da bude što pristupačnija konzumentima (prema riječima glavnog pivara u Paulaneru). Ali vrstu piva koje se poslužuje na Oktoberfestu ipak određuje minhensko gradsko vijeće. Karakteristični sastojci: Uglavnom se koristi pilsner slad uz manji dodatak Vienna i/ili Munich slada kako bi se pojačao sladni profil. Razlike u komercijalnim primjerima uglavnom nastaju zbog korištenja slada od različitih proizvođača i drukčijeg kvasca, a ne zbog različite recepture. Usporedba stila: Nije toliko intenzivno niti ima toliko bogat karakter prepečenog slada kao Märzen. Bogatijeg je i punijeg tijela od Hellesa te ima više hmeljnog okusa i viši postotak alkohola. Nije toliko bogatog i intenzivnog sladnog profila kao Maibocka. Kompleksnost slada mu je slična jačim verzijama češkog svijetlog premium lagera, iako nema njihov hmeljni profil.

Bitna statistika:
OG: 1.054 – 1.057
IBU: 18 – 25
FG: 1.010 – 1.012
SRM: 4 – 7
ABV: 5.8 – 6.3 %

Komercijalni primjeri: Paulaner Oktoberfest, Hacker-Pschorr Superior Oktoberfest, Hofbräu Festbier, Löwenbraü Oktoberfestbier, Paulaner Wiesn, Schönramer Gold, Weihenstephaner Festbier

4C. Helles Bock

Ukupan dojam: Relativno svijetlo, jako, sladno njemačko lager pivo ugodnog stupnja prevrelosti koji pojačava pitkost. Hmeljni karakter je načelno primjetniji nego kod ostalih bockova.

Aroma: Umjerena do snažna žitno-slatka aroma slada koja često sadrži laganu kvalitetu prepečenca popraćenu slabom aromom produkata Maillardove reakcije. Aroma pikantnog, biljnog ili cvjetnog hmelja varira od umjereno slabe do toga da se uopće ne osjeti. Čist profil fermentacije. Voćni esteri trebali bi biti slabi ili ih uopće ne bi trebalo biti. Ponekad može imati vrlo blagu aromu alkohola. Može imati i blagu aromu DMS-a. Izgled: Od duboke zlatne do svijetlo jantarne boje. Bistro do kristalno bistro. Velika, kremasta, dugotrajna, bijela pjena.

Okus: Dominira umjeren do umjereno snažan žitno-slatki okus slada kojeg obogaćuje ponešto prepečenih nota i/ili produkti Maillardove reakcije. Malo do nimalo karamelnog okusa. Može imati blagi okus DMS-a. Okus hmelja je umjeren ili ga nema (pikantni, biljni, cvjetni, papreni hmelj). Umjerena hmeljna gorčina (boljeg je balansa od ostalih bockova). Čist profil fermentacije. Dobrog je stupnja prevrelosti, nije prezasićeno te ima umjereno suh završetak koji može imati okus i po sladu i po hmelju.

Punoća: Srednjeg tijela. Umjereno do umjereno jako karbonizirano. Uglađeno i čisto bez grubih okusa ili trpkosti unatoč pojačanoj hmeljnoj gorčini. Može se osjetiti malo topline koja stvara alkohol.

Komentari: Naziva ga se i Mai Bock, ali postoji rasprava oko toga jesu li Helles (''svijetli'') Bock i Mai (''svibanj'') Bock sinonimi. Većina se slaže da se radi o identičnom pivu, ali neki vjeruju da je Maibock festivalski tip piva (''Fest'') koji doseže gornju granicu što se udjela hmelja i boje tiče. Bilo kakvi voćni okusi ili arome nastaju od Munich slada i ostalih specijalnih sladova, a ne od estera koji se mogu razviti za vrijeme fermentacije. Hmelj kompenzira slabiju izraženost produkata Maillardove reakcije. Povijest: Helles Bock je prilično nedavno razvijeno pivo u usporedbi s ostalim članovima bock obitelji. Maibocka se obično poslužuje u proljeće s naglaskom na svibanj. Karakteristični sastojci: Bazu čine Pils i/ili Vienna slad s ponešto Munich slada za dodatan karakter (iako u puno manjoj mjeri nego kod tradicionalnog bocka). Koristi se isključivo slad, nema aditiva. Plemeniti hmelj. Čisti lager kvasac. Obično se koristi dekokcija, ali se uvarak kraće kuha nego kod Dunkel Bockova kako pivo ne bi ispalo pretamno.

Usporedba stila: Može se smatrati svjetlijom verzijom Dunkles Bocka ili verzijom minhenskog Hellesa bock jačine. Iako je prilično sladno, ovo pivo obično nema toliko okusa tamnog i bogatog slada te može biti suše, jače zahmeljeno i gorče od Dunkles Bocka. Ima bogatiji sladni karakter i više alkohola od Festbiera.

Bitna statistika:
OG: 1.064 – 1.072
IBU: 23 – 35
FG: 1.011 – 1.018
SRM: 6 – 11
ABV: 6.3 – 7.4 %

Komercijalni primjeri: Altenmünster Maibock, Ayinger Maibock, Capital Maibock, Blind Tiger Maibock, Einbecker Mai-Urbock, Hacker-Pschorr Hubertus Bock, Mahr's Bock