jerko.kramaric@gmail.com2024-01-29T18:03:36+01:00
U ovu kategoriju grupirani su jantarni lageri donjeg vrenja i njemačkog porijekla koji su sladni u balansu, a po jačini spadaju u vollbier i starkbier klasu.
6A. Märzen
Ukupan dojam: Elegantni, sladni njemački jantarni lager kojeg karakterizira čist, bogat, prepečen i krušni okus slada, suzdržana gorčina i suhi završni okus koji potiče na daljnju konzumaciju. Cjelokupni dojam sladnog profila je mekan, elegantan i kompleksan s bogatim naknadnim okusom koji nikada nije prezasićen ili težak.
Aroma: Aroma njemačkog slada umjerenog intenziteta koja obično ima bogat, krušni, donekle prepečeni karakter uz blage note krušne kore. Karakter čiste fermentacije kakva se i očekuje od lagera. Nema arome hmelja. Arome karamele, suhog biskvita ili prženog slada ne odgovaraju stilu. Ponekad se može osjetiti vrlo blagi alkohol koji nikada ne bi smio djelovati oštro. Primarnu aromu trebao bi imati čisti, elegantni i bogati slad.
Izgled: Jantarno-narančaste do duboke crvenkasto-bakrene boje. Ne bi smjelo biti zlatne boje. Vrlo bistro s postojanom, bjelkastom pjenom.
Okus: Početni okus slada može djelovati slatko, ali završni okus je umjereno suh do suh. Karakterističan i kompleksan sladni profil često sadrži okuse kruha ili prepečenca. Hmeljna gorčina je umjerena, a okus hmelja je slab ili se uopće ne osjeti (koriste se njemačke kompleksne, cvjetne, biljne ili pikantne sorte). Hmelj pruža dovoljno balansa da sladni okus i završetak ne djeluju slatko. Naknadni okus je također sladan s istim elegantnim, bogatim okusima slada koji se zadržavaju u ustima. Primjetljivi okusi karamelnog, biskvitnog ili prženog slada ne odgovaraju stilu. Karakter čiste fermentacije kakva se i očekuje od lagera.
Punoća: Srednjeg tijela, uglađene, kremaste teksture koja često djeluje punije u ustima. Srednje karbonizirano. Potpuno prevrelo bez slatkog ili prezasićenog dojma. Iako može lagano zagrijati dok se konzumira, jačina alkohola trebala bi ostati relativno neprimjetna.
Komentari: Moderne domaće verzije njemačkog Oktoberfesta obično su zlatne boje – takve verzije opisane su Festbier u stilu. Njemačke Export verzije (barem što se tržišta SAD-a tiče) obično imaju narančasto-jantarnu boju i osebujan karakter prepečenog slada, a obično ih se etiketira kao Oktoberfest piva. Američke craft verzije u načelu se baziraju na ovom stilu, pa će tako većina amerikanaca prepoznati upravo ovo pivo kao Oktoberfest. Povijesne verzije ovog piva obično su bile tamnije, više su išle prema smeđoj boji, ali pošto su postojale mnoge ''nijanse'' Märzena (kad se naziv koristi za opis jačine piva), opis ovog stila odnosi se specifično na jaču jantarnu verziju lagera ovog stila. Ako se koristi ovakvo nazivlje, moderni Festbier može se smatrati svijetlom verzijom Märzena.
Povijest: Kao što ime sugerira, obično se proizvodilo kao jače pivo u ožujku, pa bi zatim odležavalo u hladnim špiljama tijekom ljeta. Moderne verzije svoje korijene imaju u lageru koji se prvi put proizveo u pivovari Spaten 1841. godine, a bio je preteča razvitku Vienna lagera. Međutim, naziv Märzen je puno stariji; rani primjeri imali su tamno smeđu boju, a u Autriji se naziv nije koristio za opis stila, već jačine piva (14 °P). Njemačka verzija jantarnog lagera (u to vrijeme Vienna stila) prvi se put poslužila na Oktoberfestu 1872. godine. Ta se tradicija nastavila sve do 1990. godine kada je zlatni Festbier prihvaćen za standardno pivo na festivalu.
Karakteristični sastojci: Sladni sastav varira, premda tradicionalne njemačke verzije obično naglašavaju Munich slad. Za elegantni dojam zaslužni su sastojci najbolje kvalitete, što se posebno odnosi na bazni slad. Dekokcija se tradicionalno koristila za razvoj bogatog sladnog profila.
Usporedba stila: Nije tako jak i bogat kao Dunkles Bock. Ima dublji i bogatiji sladni profil nego Festbier s nešto više tijela i nešto manje hmeljnog karaktera. Sadrži manje hmelja, ali je jednako sladan kao češki jantarni lager.
Bitna statistika:
OG: 1.054 – 1.060
IBU: 18 – 24
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 8 – 17
ABV: 5.8 – 6.3%
Komercijalni primjeri: Buergerliches Ur-Saalfelder, Hacker-Pschorr Original Oktoberfest, Paulaner Oktoberfest, Weltenburg Kloster Anno 1050
6B. Rauchbier
Ukupan dojam: Elegantni, sladni njemački jantarni lager s balansirajućim, nadopunjujućim karakterom dima od bukovine. Karakteriziraju ga aroma i okus bogatog prepečenog slada, suzdržana gorčina, slab do snažan okus dima, čisti profil fermentacije i dobar stupanj prevrelosti.
Aroma: Spoj dima i slada različitog balansa i intenziteta. Karakter dima od bukovine može varirati od suptilnog do prilično snažnog te može podsjećati na dim, drva ili slaninu. Karakter slada može biti slab do umjeren te može djelovati donekle bogato, sladno-slatko ili podsjećati na prepečenac. Odnos slada i dima je često obrnuto proporcionalan (tj., kad se dim jače osjeti, slad se osjeti slabije i obratno). Aroma hmelja može biti vrlo slaba ili je uopće nema. Karakter čiste fermentacije kakva se očekuje od lagera.
Izgled: Pivo bi trebalo biti vrlo bistro s velikom, kremastom, bogatom pjenom preplanule do krem boje. Srednje jantarne/svijetlo bakrene do tamno smeđe boje.
Okus: U načelu prati profil arome sa spojem dima i slada koji variraju u balansu i intenzitetu, no uvijek se nadopunjuju. Trebale bi se primijetiti kvalitete Märzena, posebice bogati okus slada, okus prepečenca te slab do snažan okus dima od bukovine. Kad se snažno osjeti, dim može poprimiti karakter šunke ili slanine, što je prihvatljivo sve dok ne počne djelovati masno. U ustima se pivo može činiti donekle sladno, bogato i slatko, no završni okus obično je srednje suh do suh, a karakter dima ponekad može dodatno pojačati suhoću završnog okusa. Naknadni okus može odražavati bogati slad i okuse dima, ali najpoželjnije je da bude balansiran. Umjerena, balansirana hmeljna gorčina. Okus plemenitog hmelja je umjeren ili ga nema, a korišteni hmelj trebao bi imati pikantne, cvjetne ili biljne note. Karakter čiste fermentacije kakav se očekuje od lagera. Grube, gorke, zagorene, spaljene, gumaste ili sumporne karakteristike dima nisu prikladne, kao ni okusi fenola.
Punoća: Srednjeg tijela. Srednje do srednje jako karbonizirano. Uglađeni karakter kakav se očekuje od lagera. Značajna trpkoća ili grubi dojmovi fenola nisu prikladni.
Komentari: Rauchbier na njemačkom doslovno znači ''dimljeno pivo''. Intenzitet dimljenog karaktera može jako varirati; nisu svi primjeri jako dimljeni. Kod suđenja ovog stila treba dozvoliti razne varijacije. U Njemačkoj su dostupni i ostali primjeri dimljenih piva poput Dunkles Bock, Weissbier, Dunkel, Schwarzbier i Helles piva, uključujući i primjere poput Spezial Lagera. Piva navedenih stilova prijavljuju se u kategoriju Dimljena piva klasičnog stila.
Povijest: Ovo pivo je povijesni specijalitet grada Bamberga koji se nalazi u bavarskoj regiji Frankoniji. Za pravljenje jantarnog lagera u Märzen stilu koristi se slad dimljen na bukovini. Dimljeni karakter slada varira ovisno o proizvođaču; neke pivovare proizvode vlastiti dimljeni slad (rauchmalz).
Karakteristični sastojci: Njemački Rauchmalz (Vienna tip slada dimljen na bukovini) obično čini 20-100% sladnog sastava dok ostatak čini njemački slad koji se uglavnom koristi za Märzen. Neke pivovare podešavaju boju pomoću malo prženog slada. Njemački lager kvasac. Njemački ili češki hmelj.
Usporedba stila: Djeluje poput nešto tamnijeg Märzena s balansiranom, slatkom, dimljenom aromom i okusom.
Bitna statistika:
OG: 1.050 – 1.057
IBU: 20 – 30
FG: 1.012 – 1.016
SRM: 12 – 22
ABV: 4.8 – 6.0%
Komercijalni primjeri: Eisenbahn Rauchbier, Kaiserdom Rauchbier, Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Rauchbier Märzen, Victory Scarlet Fire Rauchbier
6C. Dunkles Bock
Ukupan dojam: Tamno, jako, sladno njemačko lager pivo u kojem su naglašene bogate sladne i donekle prepečene kvalitete kontinentalnog slada uz završni okus koji ne smije biti sladak.
Aroma: Srednje izražena do srednje snažna krušna, bogata, sladna aroma koju često prate umjerene note bogatih produkata Maillardove reakcije i/ili prepečenca. Doslovno nema arome hmelja. Može se primijetiti nešto alkohola. Čistog je karaktera kakav se očekuje od lagera, iako slad može proizvesti blagi karakter tamnog voća (koji je slab ili se ne osjeti), posebice u dozrelim primjerima.
Izgled: Od svijetlo bakrene do smeđe boje, često s atraktivnim crvenkastim odsjajem. Odležavanje na hladnim temperaturama trebalo bi rezultirati dobrom bistrinom unatoč tamnoj boji. Velika, kremasta, dugotrajna, bjelkasta pjena.
Okus: Kompleksnim, bogatim profilom slada dominiraju bogati, prepečeni okusi produkata Maillardove reakcije. Ponekad se može osjetiti i nešto karamelnih nota. Hmeljna gorčina u načelu samo podupire sladne okuse i dozvoljava da djelić slatkoće ostane u završnom okusu. Dobrog je stupnja prevrelosti, nije prezasićeno. Čisti profil fermentacije, iako slad može proizvesti blagi karakter tamnog voće. Nema okusa hmelja. Nema prženi ili zagoreni karakter.
Punoća: Srednjeg do srednje punog tijela. Umjereno do umjereno slabo karbonizirano. Može se osjetiti nešto topline od alkohola, ali ne smije djelovati žestoko. Uglađeno, bez grubih okusa ili trpkosti.
Komentari: Dekokcija i dugo kuhanje igraju važnu ulogu u razvoju okusa jer pojačavaju karamelne okuse slada i okuse produkata Maillardove reakcije. Bilo kakvi voćni okusi ili arome dolaze od Munich slada i ostalih specijalnih sladova, a ne od estera koji se razvijaju za vrijeme fermentacije.
Povijest: Nastalo je u sjeverno njemačkom gradu Einbecku, pivarskom centru i popularnom izvoznom središtu u vremenu Hanzeatskog saveza (od 14. do 17. stoljeća). Ponovno je oživljeno u Münchenu početkom 17. stoljeća. Ime ''bock'' izvedeno je iz imena grada Einbecka na bavarskom narječju i počelo se koristiti tek nakon što je pivo došlo u München. ''Bock'' također znači i jarac na njemačkom, pa se tako jarac često koristi kao logo i na reklamnim oglasima.
Karakteristični sastojci: Munich i Vienna slad, rijetko se dodaje neznatan udio tamnog prženog slada radi boje. Nikad se ne koriste bilo kakvi neslađeni aditivi. Koriste se kontinentalne europske sorte hmelja. Čisti njemački lager kvasac.
Usporedba stila: Tamnije je, ima bogatiji sladni okus i manje primjetljivu gorčinu od Helles Bocka. Nije toliko jako i nema toliko bogat sladni profil kao Doppelbock. Ima izraženiji okus slada i jači je od Märzena. Bogatije je, slabije hmeljeno te ima niži stupanj prevrelosti od češkog jantarnog lagera.
Bitna statistika:
OG: 1.064 – 1.072
IBU: 20 – 27
FG: 1.013 – 1.019
SRM: 14 – 22
ABV: 6.3 – 7.2%
Komercijalni primjeri: Aass Bock, Einbecker Ur-Bock Dunkel, Great Lakes Rockefeller Bock, Kneitinger Bock, New Glarus Uff-da Bock, Penn Brewery St. Nikolaus Bock